Publicat 17/5/2019 8:36:44 +02:00CET

Sánchez presenta aquest divendres un nou candidat per presidir el Senat, i les seves propostes per a Congrés i portaveus

MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, presentarà aquest divendres a la cúpula del seu partit un nou candidat o candidata per presidir el Senat, després que els independentistes hagin confirmat aquest dijous en el Parlament el seu veto al català Miquel Iceta, han avançat fonts de l'adreça socialista.

Sánchez reunirà les 12.30 hores a la seu del PSOE a Ferraz --una vegada acabat el Consell de Ministres-- a l'Executiva Federal del partit, que ha d'aprovar formalment els noms que representaran al partit en les Taules del Congrés i del Senat, amb els presidents de les dues Càmeres inclosos.

El líder socialista tan sols havia revelat la candidatura d'Iceta, que no tirarà endavant perquè, al no haver concorregut Iceta en les llistes del Senat a les generals, havia de ser designat prèviament senador per la quota autonòmica, un tràmit que els independentistes han bloquejat aquest dijous en una votació en el Parlament.

Encara que Iceta ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional, no està previst que pugui resoldre-ho abans de la sessió constitutiva de les Corts el proper 21 de maig, atès que el primer ple que hi ha convocat i que podria veure-ho arrenca dimarts vinent.

Està per veure si el candidat alternatiu a Iceta que es proposarà aquest divendres serà definitiu o si està pensat com una solució temporal fins que l'elecció d'Iceta com a senador autonòmic es buidi, si és que arriba a buidar-se amb una eventual resolució del TC al seu favor.

Per presidir el Congrés, en les quinieles ha sonat amb força el nom de la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo. No obstant això, són nombroses les veus en l'Executiu i al Govern que aposten per la seva continuïtat en el mateix lloc. Però hi ha altres ministres que podrien exercir aquesta funció de presidir la Cambra baixa, segons fonts socialistes.

L'Executiva Federal del PSOE també aprovarà aquest divendres les persones que proposa al capdavant de les adreces dels respectius grups parlamentaris, portaveu inclosos. En aquest cas, aquests noms hauran de ser confirmats pel conjunt del grup parlamentari corresponent en la primera reunió que tinguin.

EL PSOE, Mancant CINC SENADORS

En la sessió constitutiva del Senat, el PSOE tindrà cinc senadors menys dels quals li corresponen i el grup arrencarà la legislatura amb 137 parlamentaris en lloc de 142.

Es tracta de cinc senadors que han deixat l'escó i no han estat substituïts pels seus respectius parlaments. D'una banda, estarà sense cobrir, excepte sorpreses, el buit que deixa José Montilla per Catalunya i que haurà de ser substituït per una altra persona si no és Miquel Iceta.

Al PSOE li faltaran a més els dos senadors que li corresponen per la Comunitat Valenciana, que acaba de constituir les seves noves Corts després de les eleccions autonòmiques del 28A i no tindrà renovats aquests càrrecs per al dimarts.

També tenen els socialistes que cobrir una butaca per Galícia i un altre per Astúries, per dos senadors autonòmics que han aconseguit l'escó en les eleccions generals i deixen per tant aquest lloc vacant.