Actualitzat 2/6/2020 15:05:07 +00:00 CET

Sánchez pacta amb PNB i ERC gestionar la fase 3 i amb Cs que les mesures seran "idèntiques" a Espanya

Pool

MADRID, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El contingut del pacte que han anunciat aquest dimarts el Govern central i Ciutadans (Cs) per prorrogar l'estat d'alarma ha fet saltar totes les alarmes dins el PNB i ERC, que dissabte van pactar amb l'executiu uns altres termes per tirar-la endavant.

En concret, els acords del PNB i ERC estableixen que els presidents de les comunitats seran l'autoritat delegada, gestionaran la fase 3 de desescalada i que fins i tot decidiran si surten de l'estat d'alarma, cosa que va anunciar públicament diumenge el mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

En canvi, l'acord amb la formació taronja determina que les mesures d'aquesta última fase seran "idèntiques a tot Espanya", i afegeixen el compromís de l'executiu de presentar un pla abans del 15 de juny que regularà el termini de l'estat d'alarma a tots els territoris.

"O ens ho expliquen bé, perquè potser ho hem llegit de manera errònia, o fa l'efecte que xoquen entre si. I no sé com es podran compatibilitzar tots dos acords", ha arribat a dir aquest matí el president d'EBB del PNB, Andoni Ortuzar.

MESURES IDÈNTIQUES A TOT ESPANYA

Així, el primer punt del pacte amb Cs diu que "les mesures del decret que regula l'última pròrroga de l'estat d'alarma per donar resposta a l'emergència sanitària seran idèntiques a tot Espanya en la recta final del confinament, independenment de la progressió sanitària de cada territori".

Mentre que el segon punt afegei que "abans del 15 de juny, el Govern espanyol presentarà un reial decret-llei que regularà, tenint en compte les aportacions de Cs, com poden sortir de l'estat d'alarma els territoris que ho proposin".

No obstant això, el pacte amb el PNB establia que "l'autoritat competent delegada per adoptar, suprimir, modular i executar mesures durant la fase 3 del pla de desescalada serà exclusivament, en exercici de les seves competències, qui ostenta la presidència de cada comunitat".

I només establia una excepció amb "les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixen l'àmbit de la unitat territorial de cada autonomia" i, finalment, que seran les comunitats les que poden proposar al ministre de Sanitat superar la fase 3 per entrar a la "nova normalitat".

Quant al pacte amb ERC establia que es considerava les comunitats autònomes autoritats competents delegades per adoptar i executar mesures de desescalada, un cop arribin a la fase 3 que recull el pla que ha elaborat l'executiu central.

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 3. 3

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 4. 4

  Torra planteja un possible confinament de la Cerdanya però Salut el descarta

 5. 5

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana