Publicat 14/6/2020 16:33:08 +02:00CET

Sánchez no té "cap problema" amb què la taula de diàleg amb Catalunya se celebri al juliol

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva compareixença en roda de premsa en el Palau de la Moncloa després de l'última conferència amb els presidents autonòmics en l'estat d'alarma. a Madrid (Espanya) a 14 de juny de 2020.
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

   Assegura que decidir que Catalunya passi a la Fase 3 no li correspon a ell sinó als experts i la Generalitat

   MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

   El cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge que no té "cap problema" en què la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat se celebri al juliol, ja que, segons ha dit, això "significarà que l'emergència sanitària" del Covid-19 està "definitivament superada".

   Així s'ha pronunciat Sánchez en una roda de premsa en el Palau de la Moncloa després de la catorzena i última Conferència de Presidents per via telemàtica, just quan es compleixen tres mesos des de l'inici de l'estat d'alarma a Espanya. Aquest dilluns al voltant del 70% de la població inicia ja la fase 3 de la desescalada i Galícia inaugura la nova normalitat, convertint-se en la primera autonomia que abandona l'estat d'alarma.

   En ser preguntat expressament si pot assumir el compromís que la taula de diàleg amb Catalunya es va a convocar al juliol, atès que al seu moment va dir que quan acabés l'estat d'alarma es podrien reprendre aquest tipus de qüestions, Sánchez ha assenyalat que al juliol pot reunir-se aquest òrgan, que va tenir la seva primera reunió en Moncloa el passat 26 de febrer.

   "No tindré cap problema en què se celebri en el mes de juliol perquè significarà que aquesta emergència sanitària està definitivament superada i serà una extraordinària notícia per a tots", ha manifestat el cap de l'Executiu.

ACORDS AMB ERC I PNB O AMB CS

    Preguntat després si hi ha canvi d'estratègia per part del Govern en negociar ara amb Cs, el cap de l'Executiu ha indicat que tenen un Parlament fragmentat i que la ciutadania "anhela unitat", i que totes les forces cooperin. Al seu parer, aquesta legislatura necessitarà "articular acords transversals".

   Ha traslladat a ERC que els compromisos que van aconseguir per a la investidura "segueixen vigents", i que hi treballaran en els propers anys, ha explicat. De fet, aquí ha emmarcat la decisió de reprendre al juliol la taula de dialogo Govern central-Generalitat.

   Després de posar en valor l'acord aconseguit al Congrés per aprovar l'Ingrés Mínim Vital (IMV), ha destacat que el Govern "reconstruirà i recuperarà", i ha afegit que amb aquest propòsit "cridaran a totes les forces polítiques". "No sobra ningú, el que sobra en política és l'odi, l'insult i la provocació", ha manifestat.

   PETICIÓ DE TORRA DE PASSAR A la FASE 3

   Quant a la petició del president de la Generalitat, Quim Torra, que tota Catalunya passi a fase 3 (Barcelona i part de Lleida segueixen en fase 2), Sánchez ha assegurat que aquesta decisió no li correspon a ell sinó als "experts" del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES), i a les autoritats sanitàries "compartir aquesta qüestió amb la Generalitat de Catalunya i la conselleria de Sanitat". "El que ells decideixin, ben decidit estarà", ha emfatitzat.

   En aquest sentit, ha indicat que al llarg d'aquests mesos d'estat d'alarma ell s'ha basat en criteris d'experts i epidemiològics. "Tinc poc a afegir a aquesta qüestió, excepte reafirmar que ha estat la ciència la que ha explicat i justificat les mesures que hem anat prenent des del Govern d'Espanya", ha reiterat.

Contador