Actualitzat 24/10/2019 16:43:05 +00:00 CET

Sánchez nega l'electoralisme en l'exhumació i diu que ara cal identificar els enterrats al Valle

Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 24 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat que l'exhumació de les restes de Franco aquest dijous sigui un acte electoralista perquè l'executiu es va comprometre a fer-ho quan pogués "i aquest és el moment, ni un dia abans ni un dia després". També ha apuntat que a partir d'aquest moment cal treballar en la identificació dels milers d'enterrats que queden al Valle de los Caídos, "una infàmia que tard o d'hora s'haurà de reparar".

En una declaració institucional des de La Moncloa després de concloure el trasllat de les restes de Franco al cementiri de Mingorrubio, Sánchez ha destacat que a partir d'ara el Valle de los Caídos no serà un mausoleu d'homenatge a un dictador sinó que "simbolitzarà el record d'un dolor que no ha de tornar a repetir-se i un homenatge a les víctimes de l'odi".

El president del Govern espanyol ha iniciat la intervenció amb la mateixa expressió de l'últim comunicat de guerra emès pel costat franquista el 1939 per anunciar que avui ha acabat "un llarg procés". "En el dia d'avui, 24 d'octubre del 2019, han conclòs les tasques d'exhumació i trasllat de les restes del dictador Francisco Franco des de la basílica del Valle de los Caídos fins al cementiri de Mingorrubio", ha proclamat d'entrada el president del Govern central en funcions.

Sánchez ha explicat que els tres poders de l'Estat s'han pronunciat a favor d'aquest trasllat per acabar "amb una anomalia" de la democràcia espanyola, un mausoleu construït per la dictadura. "Es fa un pas més en la reconciliació, que només pot descansar en la democràcia i la llibertat que compartim. La nostra democràcia es prestigia als ulls del món, i atén una recomanació a la qual donen suport altres organismes per Nacions Unides", ha afegit.

Ha explicat que el legislatiu va aprovar "sense ni un vot en contra" l'exhumació del dictador del Valle de los Caídos, l'executiu va decidir com materialitzar-la i el judicial "ha donat suport" al procediment per sentència del Tribunal Suprem. "Així funciona un estat social i democràtic de dret com és Espanya", ha dit.

Pedro Sánchez també ha donat resposta a les crítiques per la coincidència de l'exhumació amb la precampanya per les eleccions del 10 de novembre. Ha explicat sobre la qüestió que el Govern central va anunciar que Franco es traslladaria "en el moment que fos possible" i aquest moment ha estat ara, "ni un dia abans ni un després", ha defensat.

MILERS DE PERSONES SENSE IDENTIFICAR

Ha dit a més que el Valle de los Caídos és a partir d'ara un lloc diferent i representa un homenatge a totes les víctimes que continuen allà enterrades. Ha recordat que les restes de 34.000 persones es van traslladar fins al Valle, en molts casos sense coneixement si més no de les seves famílies i sense consentiment, i que un terç encara no s'ha identificat.

"És, per tant, una infàmia que tard o d'hora s'haurà també de reparar, com haurà de reparar-se el fet que encara avui existeixin milers de fosses disperses per tota la nostra geografia. És una aberració que hem d'afrontar amb decisió. Per justícia i dignitat. Però, sobretot, per pura humanitat", ha assegurat el president del Govern central.

Ha tingut igualment un record per als exiliats de la Guerra Civil, per als presos en camps de concentració, per als que van lluitar en la Segona Guerra mundial contra el feixisme i pels als que van patir la dictadura, "humiliats durant dècades".

"La generació dels nostres avis es va enfrontar en una contesa ferotge. La generació dels nostres pares es va reconciliar en un acte de concòrdia. Avui, rendim un tribut a totes les generacions passades i amb el pensament posat en les generacions futures, proclamem que l'ensenya de la democràcia i la convivència onegi sempre en la nostra pàtria", ha conclòs Sánchez.