Actualitzat 2/12/2019 9:52:10 +00:00 CET

Sánchez Llibre: l'Estat va fer el que havia de fer amb el decret per facilitar el canvi de seu social

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en la Nit de l'Empresari de Cecot
PAU VENTEO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que l'Estat "va fer el que havia de fer" a l'octubre del 2017 quan va aprovar un decret per facilitar a les empreses el canvi de seu social i traslladar-la fora de Catalunya.

En una entrevista al diari 'Ara' aquest dilluns recollida per Europa Press, Sánchez Llibre ha opinat que, amb aquell decret, les empreses que "se'n van anar també poden tornar ara", i no creu que el Rei Felip VI intervingués en la operació.

S'ha mostrat optimista amb que les empreses tornaran a Catalunya quan es donin les condicions: "Tornaran, però la decisió és molt personal dels amos de les empreses. Quan vegin que a Catalunya hi ha l'estabilitat que creuen que cal que hi hagi".

Quant a la situació política, ha assegurat que Espanya no es pot "permetre el luxe d'unes terceres eleccions", ha demanat governs estables i que els partits polítics s'entenguin, i ha assenyalat que sense una complicitat entre el PSOE i el PP no hi haurà mai una solució acordada per a Catalunya.

En aquest sentit, ha reclamat una aprovació de pressupostos tant de la Generalitat com de l'Estat: "Si els empresaris no tenim governs estables ni a Catalunya ni a Espanya, ni tenim pressupostos, estem en una situació molt més negativa que la d'altres països".

MODEL DE FINANÇAMENT

Per Sánchez Llibre, el nou model de finançament ha de revisar els efectes positius o negatius de la capitalitat de Madrid: "Jo penso que són molt més positius que negatius. Això tampoc és normal i ho hem de racionalitzar".

Ha assegurat que Seat i Nissan estan preparades per fer una transició energètica però que no serà en cinc anys, sinó en deu, quinze o vint, i que això no suposaria la pèrdua de llocs de treball, sempre que l'administració i la indústria automobilística arribin a un acord i "hi hagi complicitat entre totes dues parts".

Preguntat per l'atur i l'ocupació, ha afirmat que a Espanya "hi ha un problema estructural entre la demanda i l'oferta de treball", i ha apostat per la implementació de la formació professional i de la formació professional dual.

"Hauríem d'aconseguir un canvi de mentalitat perquè les famílies i els joves vegin que, ara com ara, tenir un bon ofici a través de la FP et dona moltes més possibilitats d'integració, remuneració, prestigi social...", ha expressat.