Publicat 22/4/2020 11:58:40 +02:00CET

Sánchez Llibre (Foment del Treball) demana un acord per reindustrializar Espanya

El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat aquest dimecres un "gran acord" entre el Govern central i agents socials i econòmics per reindustrializar Espanya en el procés de recuperació de la crisi del coronavirus.

"Fa falta un gran acord perquè Espanya pugui agafar musculatura en indústria i aquesta suposi més del 20% del seu PIB, com a Alemanya", ha defensat Sánchez Llibre en una entrevista de Ràdio Intereconomía recollida per Europa Press.

Ha afirmat que la globalització té molts aspectes negatius, ja que al deslocalitzar les fàbriques per reduir costos, quan arriba una pandèmia els efectes són "letals".

Ha confiat que el desconfinament i la recuperació de l'activitat es pugui fer "el més ràpid possible sempre que es mantinguin les mesures de seguretat per a treballadors i empresaris", però ha insistit en els efectes negatius que a Catalunya, per exemple, el 65% de la seva economia --serveis, turisme, comerç, cultura, esport i restauració-- estigui tancada.

"Facturar 0 euros cada mes és una problemàtica tremenda", ha dit Sánchez Llibre, que ha tornat a demanar al Govern central un gran pacte juntament amb patronals i sindicats.

"Si anem tots en la mateixa direcció, amb el mateix full de ruta, probablement la recuperació sigui més senzilla. El que hauria de fer el Govern central és deixar-se ajudar i aconsellar", ha asseverat, i ha afegit que l'Executiu central perd en molts casos el món de vista amb la crisi sanitària, i ha apostat per trobar un equilibri entre salut i economia.

Per això, ha tornat a reclamar mesures de major liquiditat per a les empreses, com l'ajornament d'impostos i més crèdits ICO, ja que ha indicat que les mesures anunciades fins ara són "positives, però insuficients".

SUBVENCIONAR SALARIS

El president de Foment del Treball ha plantejat que, com a Dinamarca, el Govern central subvencioni part del salari dels treballadors si, una vegada que aquests tornin als seus llocs, no hi ha el volum de producció suficient.

Ha admès que també es pot considerar que l'Estat subvenciona salaris amb els expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTO), si bé ha lamentat que, segons li han traslladat sindicats, hi ha treballadors afectats per ERTO que no han rebut la contraprestació del Govern central per problemes burocràtics.