Anuncia un pla per passar de les 8.500 empreses de més de 50 treballadors a Catalunya a les 20.000 el 2030
BARCELONA, 15 juny (EUROPA PRESS) -
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha cridat a plantejar accions perquè les empreses catalanes guanyin grandària, perquè "tan sols 8.500 companyies" de les prop de 640.000 tenen més de 50 treballadors.
Ho ha dit aquest dimarts durant l'acte de clausura del 4t Congrés de la Pime Catalana amb el lema 'Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana'.
L'esdeveniment ha comptat amb la participació de la presidenta de Fepime Catalunya, María Helena de Felipe; el president de SMEunited, Alban Maggiar, i el president de Cepyme, Gerardo Cuerva.
Sánchez Llibre ha avançat que Foment i Fepime engegaran un pla d'acció vinculat amb les agències de ràting, amb les administracions catalanes, amb organitzacions empresarials i amb els fons d'inversió per poder plantejar que el 2030 Catalunya tingui 20.000 empreses de més de 50 treballadors, respecte a les 8.500 actuals.
"Si volem ser competitius, no tindrem més remei que implementar accions perquè les nostres companyies guanyin grandària tant des d'un punt de vista financer com des d'un punt de vista humà", ha valorat.
El president de Foment també ha sostingut que reforçaran "tots els escuts i paraigües" que actuaran de salvavides perquè una part important del teixit pugui sobreviure i recuperar-se.
AJUTS
Ha apostat perquè els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es continuïn implementant mentre duri la crisi i ha advertit que els crèdits ICO han tingut un paper fonamental per a la supervivència d'alguns sectors, però "hi ha hagut sobreendeutament, per la qual cosa hauran de ser flexibles".
Ha celebrat l'acord d'aquest dilluns entre el Govern i els agents socials per mobilitzar més de 1.000 milions d'euros per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO, tot i que ha lamentat que arriben tard i que "en molts casos no serviran perquè moltes empreses sobreviuran."
En matèria de flexibilitat, Sánchez Llibre ha sostingut que les pimes i empreses familiars haurien de tenir una fiscalitat per a tots els beneficis no repartits i reinvertits.
MÉS MESURES
Cuerva ha demanat més mesures perquè considera que no és el moment d'apujar cotitzacions i incrementar la càrrega impositiva a les empreses, ni tampoc de plantejar una pujada del salari mínim interprofessional (SMI): "És el moment d'ajudar definitivament l'empresa per sortir d'aquesta situació".
Ha defensat que les pimes han sortit de la crisi de la pandèmia gràcies al seu propi esforç perquè, ha sostingut, no hi ha hagut grans mesures d'ajuts directes: "L'esforç que el Govern hauria de fer hauria de ser més gran".
"Volem compensacions directes per aquesta obligació de l'aturada de la nostra activitat. Països com Alemanya han invertit més del 3% del PIB a ajudar les seves empreses, i a Espanya ha estat de menys del 0,6%", ha afegit.
De la seva banda, Maggiar ha apuntat que la covid-19 ha posat la comunitat internacional davant de desafiaments sense precedents perquè, més enllà de la pèrdua de vides humanes i la pressió del sistema sanitari, s'ha convertit en una prova de xoc per a l'economia mundial.
Ha destacat que la capacitat d'inversió de les pimes ha quedat fortament impactada per la crisi i ha augurat un futur "brillant" per a totes les pimes europees i en particular per a totes les espanyoles i catalanes.