Sánchez justifica el decret de les hipoteques per frenar el populisme redistribuint riquesa


Ricardo Rubio - Europa Press
Actualitzat 9/11/2018 12:47:59 CET

MADRID, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern de l'Estat, Pedro Sánchez, ha justificat aquest divendres el decret llei aprovat pel seu Govern perquè a partir d'aquest dissabte sigui la banca i no el client qui pagui l'Impost d'Actes Jurídics Documentats, vinculat a la contractació d'una hipoteca, en la necessitat de redistribuir de manera més justa la riquesa per no alimentar els populismes.

"Si la prosperitat no és com una pluja fina, persistent i capaç d'arribar a totes les capes de la societat, sorgeix en conseqüència el desencantament, la frustració, la desafecció, i és aquí on es troben els pilars, la base que alimenta les retòriques excloents", ha advertit en el Foro Iberoamérica que es desenvolupa a l'hotel Intercontinental amb la presència d'exdirigents llatinoamericans com el colombià Juan Manuel Santos i representants de les principals empreses espanyoles, a les quals ha agraït la seva aposta pel desenvolupament d'Amèrica Llatina.

Davant de directius de la banca com el conseller delegat del Grup Financer Santander, José Antonio Álvarez, o el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé --qui va dirigir l'entitat fins a l'any 2016--, Sánchez ha subratllat que en un estat de dret com Espanya "les decisions judicials s'acaten, agradin o no agradin", però el Govern espanyol i el Parlament també poden "canviar lleis d'acord amb les preocupacions socials".

I és aquí on ha justificat la decisió que ha pres el seu Govern de canviar la llei després que el Tribunal Suprem rectifiqués una decisió prèvia d'una de les seves sales, que va establir que l'Impost d'Actes Jurídics Documentats havia de passar a pagar-lo la banca i no el client.

"La democràcia també és que no paguin sempre els mateixos", ha subratllat, i ha remarcat que el seu Executiu "creu en la redistribució de la riquesa".

PROSPERITAT I DEMOCRÀCIA

Sánchez ha compartit amb l'audiència una reflexió sobre la rellevància que té, al seu parer, "tornar a vincular prosperitat i democràcia" perquè "com més just és el repartiment de la prosperitat, més forta serà la democràcia i els pilars que la sustenten".

En la seva opinió, un dels principals desafiaments que té Europa en l'actualitat té a veure amb la inclusió social, amb la necessitat d'"escriure" un "contracte social a nivell europeu".

Sánchez creu que una de les lliçons que s'han d'extreure de l'última crisi econòmica és que les societats no poden tolerar que les desigualtats es consolidin en el temps.

"Si aquestes bretxes es consoliden en el temps i els sacrificis sempre cauen sobre els més exposats, tindrem el brou de cultiu per a aquest discurs autoritari" que es veu ja en algunes parts del món.

"La inclusió social representa esperança i l'exclusió una càrrega que afebleix a la societat en el seu conjunt" perquè es tradueix en "feblesa institucional", en dones excloses, en "joves sense recursos que no poden desenvolupar el seu potencial", ha abundat, abans de fer una crida a les democràcies occidentals a demostrar més que mai la seva "fortalesa" i la seva capacitat de generar consensos.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.