Sánchez i Iglesias arriben a un preacord de coalició que fomenta el diàleg a Catalunya dins de la Constitució

Publicat 12/11/2019 14:54:53CET
(E-D) El secretari general de Podem, Pablo Iglesias i el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una reunió a La Moncloa el 16 d'octubre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El preacord que han assolit els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i Unides Podem, Pablo Iglesias, per formar un "govern progressista de coalició" es compromet a "garantir la convivència a Catalunya" i la "normalització" de la vida política a partir del diàleg "sempre dins de la Constitució".

El document, que ha avançat 'eldiario.es', precisa que les dues formacions tenen oberta encara una negociació sobre l'estructura i el funcionament del nou govern, que mirarà de situar Espanya com un "referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes".

El preacord inclou un decàleg amb els eixos prioritaris de l'actuació d'aquest govern progressista de coalició i que, a més d'atendre la crisi a Catalunya, se centrarà a "consolidar el creixement i la creació d'ocupació"; "combatre la precarietat del mercat laboral i garantir un treball digne, estable i de qualitat".

Treballarà també per la regeneració i la lluita contra la corrupció; protegirà els serveis públics, especialment l'educació incloent l'impuls a les escoles públiques de 0 a 3 anys; la sanitat pública i l'atenció a la dependència; revaloritzarà les pensions conforme al cost de la vida; assegurarà l'habitatge com un dret i no com una simple mercaderia; apostarà per la ciència com un motor d'innovació tecnològica; recuperarà el talent emigrat i controlarà l'extensió de les cases d'apostes.

Un altre dels eixos d'actuació serà la lluita contra el canvi climàtic, que procurarà que la transició ecològica es faci de manera justa, protegint la biodiversitat i garantint un tracte digne als animals.

El govern progressista treballarà també per enfortir les petites i mitjanes empreses i els autònoms; impulsar la reindustrialització i el sector primari, així com l'impuls digital.

També es comprometen a aprovar nous drets que aprofundeixin en el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l'eutanàsia, la salvaguarda de la diversitat i el reconeixement d'Espanya com un país de memòria i dignitat.

Un altre dels eixos d'actuació serà assegurar la cultura com un dret i combatre la precarietat del sector; fomentar l'esport com una garantia de salut, integració i qualitat de vida.

Les polítiques feministes suposen un altre àmbit d'actuació prioritària. L'acord parla de garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones mitjançant la lluita decidida contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i instranferibles, la fi del tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i l'elaboració d'una llei d'igualtat laboral.

El preacord es compromet també a "revertir la despoblació" i donar un "suport decidit a l'anomenada "Espanya buidada" i a exercir la justícia fiscal i l'equilibri pressupostari perquè "l'avaluació i el control de la despesa pública sigui essencial per al sosteniment d'un estat del benestar sòlid i durador".