Actualitzat 2/7/2020 14:17:30 +00:00 CET

Sánchez elogia Cs i convida ERC a negociar els pressupostos

Entrevista al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez
LASEXTA

MADRID, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha elogiat aquest dijous la "intel·ligència" que demostra al seu parer Cs d'ocupar l'espai polític de centre que ha deixat "orfe" el PP, i ha convidat ERC a negociar els pressupostos del 2021 que han d'afavorir la reconstrucció social i econòmica del país després de la pandèmia.

En una entrevista a La Sexta que ha recollit Europa Press, Sánchez ha confirmat la intenció d'aprovar els comptes "abans de final d'any", però ha explicat que el projecte de l'executiu estarà "molt vinculat" al fons de recuperació de la UE i que s'hauria d'acordar al juliol per injectar ajuts als estats membres amb 750.000 milions d'euros.

Sobre els socis en els quals pensa per aprovar els comptes, ha evitat descartar ningú, perquè la urgència de la situació ha d'imposar una "variable absoluta". La "unitat", en la seva opinió, ha de ser en aquests moments una "obligació" tant per al Govern central com per a l'oposició.

Després de lamentar que el PP s'hagi "aïllat" i mimetitzat l'estratègia de la ultradreta, ha elogiat Ciutadans perquè han actuat amb "intel·ligència" a l'hora d'ocupar l'espai de centre que ha deixat "orfe" el PP.

Sobre la compatibilitat entre Cs i Podem, Sánchez ha recordat que el govern de coalició no suma per si sol i que han de sumar amb altres forces per arribar a la majoria absoluta que requereix, entre d'altres coses, aprovar els comptes.

"La nostra voluntat és bastir ponts amb els que vulguin fer política", ha dit sense renunciar tampoc a ERC, malgrat els advertiments dels independentistes que l'insten a triar entre ells o Cs.

Sánchez ha recomanat a ERC que deixi de banda qüestions que el separen del PSOE, com la independència de Catalunya, i anteposin la recuperació econòmica i social perquè "la seva veu" compti "en la negociació" d'uns pressupostos molt necessaris també per a Catalunya, una de les comunitats on més ha impactat la pandèmia.

Perquè en cas contrari, s'ha preguntat, què aportaran com a solució els partits que sostenen la Generalitat, ha indicat que els uneixen "moltes coses amb l'esquerra independentista catalana" i ha reafirmat que continua vigent el seu compromís de buscar una sortida dialogada al conflicte amb l'independentisme català.