Publicat 20/4/2020 15:36:10 +02:00CET

Sánchez designa Calvo per coordinar la taula de reconstrucció

La vicepresidenta del Gobierno, Carmen Calvo,, en Madrid (España), a 18 de marzo de 2020.
Pool

Suggereix ordenar la feina en 4 grups en els quals hi hauria representats l'executiu i els partits

MADRID, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, vol que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, coordini la taula de partits per a la reconstrucció social i econòmica d'Espanya, que el president s'estimaria que comencés abans que acabi el mes d'abril, segons la metodologia de treball que proposa l'executiu.

En aquest document, al qual ha tingut accés Europa Press, el govern mostra disposició a celebrar aquest mateix dimarts la primera reunió constitutiva, que presidiria Sánchez acompanyat dels quatre vicepresidents, si bé dona de coll fins el 30 d'abril per fer-la.

Aquesta taula de diàleg mirarà d'assolir un gran consens polític i social per sortir de la crisi i afavorir la recuperació del creixement (l'FMI pronostica una caiguda del PIB d'Espanya del 8 per cent aquest any) i la creació d'ocupació tan aviat com sigui possible.

La segona aspiració de la taula és enfortir la sanitat i el sistema de protecció social de manera que es garanteixi la solidaritat amb els sectors més afectats i desprotegits.

UNA PROPOSTA OBERTA

En el document, l'executiu aclareix que es tracta d'una "proposta oberta" que està subjecta a les aportacions de les diferents forces polítiques, i que la mateixa metodologia de treball és part de l'ordre del dia que es planteja en la reunió constitutiva.

L'executiu proposa crear quatre grups de treball al voltant de les qüestions que es van avançar dissabte per trobar un mínim comú denominador: com recuperar l'activitat econòmica; polítiques socials i sistema de cures; enfortiment de la sanitat pública i posició comuna davant la UE.

En aquests grups de treball hi hauria d'haver representats l'executiu i els partits amb representació parlamentària atenent uns criteris de proporcionalitat, de manera que els grups més grans tinguin més representants que els petits.

Així, el PSOE podria designar set representants, el PP un màxim de sis i Vox fins a cinc; un més que Unides Podem, als quals correspondrien quatre; ERC en podria designar tres; Cs, JxCat i PNB, dos; i Bildu, Més País, CUP, Coalició Canària, UPN, BNG, Compromís, PRC, Nova Canàries, Fòrum i Terol Existeix, un.

Cadascun d'aquests grups de treball comptaria amb un coordinador de l'executiu i un altre coordinador adjunt elegit a través d'un acord entre els integrants de cada grup que tindran la missió d'ordenar i moderar les reunions.

La idea és que els grups de treball convidin experts o representants d'entitats de cada àmbit perquè puguin oferir el seu diagnòstic i recomanacions. Les conclusions i propostes s'elevaran a la taula que coordinarà Calvo abans de l'1 de juny, segons el pla de l'executiu.

La proposta contempla que Sánchez o qualsevol altre membre de lexecutiu pugui assistir a les reunions dels grups de treball, que se celebraran al llarg del mes de maig preferentment al Congrés dels Diputats, sense excloure les trobades via telemàtica.