Publicat 25/06/2021 16:26

Sánchez demanarà a Aragonès parlar d'inversions, finançament i diverses mesures dins la legalitat

Arxiu - El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez
EUROPA PRESS/M.FERNÁNDEZ. POOL - Europa Press

Diu que cap líder europeu li ha preguntat pels indults i que aix demostra que Espanya sap resoldre per si mateixa els seus problemes

BRUSSELLES, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, assistir a la reunió de dimarts amb el president de la Generalitat, Pere Aragons, amb l'objectiu de comenar a treballar en l'agenda per al retrobament, que ja va plantejar fa un any i es compon de diferents propostes sobre inversions, finanament i altres assumptes que responen a reclamacions dins la legalitat d'anteriors governs catalans.

Així ho ha posat de manifest a preguntes dels mitjans durant la roda de premsa que ha ofert a Brusselles després de participar en el Consell Europeu, i en la qual ha defensat que, després d'haver sentit les "proclames" i les "reclamacions d'Aragons i els partits independentistes que conformen el Govern, ara és l'hora de treballar sobre propostes que respectin el pacte constitucional.

"A partir d'aquí podem parlar", ha afirmat, després de recalcar que "el Govern espanyol sempre salvaguardar el compliment d'aquesta legalitat" i que, per aix, en la trobada amb Aragons tornar a plantejar l'agenda per al retrobament que el seu executiu va elaborar el febrer del 2020 després de fer "l'exercici de saber quines eren les reclamacions que havien fet els presidents catalans dins la legalitat".

Aquesta agenda, que Sánchez va entregar en persona al llavors president de la Generalitat Quim Torra, va servir de punt de partida per a la taula de dileg que es va constituir aquell mateix mes de febrer del 2020, amb una primera i única reunió. Sánchez i Aragons també abordaran en la reunió de dimarts com i quan reprendre aquest frum de dileg.

En aquell document, amb 44 punts, el Govern espanyol es comprometia entre altres coses a estudiar les propostes tributries de la Generalitat; un sostre de dficit "més transitable"; atendre demandes sobre textos legislatius pendents de recurs o sentncia; descentralitzar ajuts i subvencions; negociar la unitat de mercat; la normativa del model d'escola catalana i invertir en ferrocarril, ports i el Prat.

En concret, aquella proposta s'estructurava en sis eixos, el primer dels quals es referia al dileg polític i la regeneració institucional. En aquest apartat, Sánchez ja va plantejar la necessitat d'"evitar la judicialització de la política" i assumir que les solucions que es busquin en la taula de dileg s'hauran de situar "en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica".

"MOLT A PARLAR I MOLTES DIFERNCIES A RESOLDRE" AMB ARAGONS

En la compareixena d'aquest divendres, Sánchez ha reconegut que "amb Aragons hi ha molt a parlar" i "moltes diferncies a resoldre", i també ha adms que cadascú té dret a tenir les seves idees i a defensar les seves "proclames", en relació amb les aspiracions independentistes d'ERC i Junts i les seves exigncies de celebrar un referndum d'autodeterminació.

No obstant aix, ha assenyalat que aquestes reclamacions ja són de sobres conegudes per "tothom", i que l'objectiu en la nova etapa de dileg que s'obre amb Catalunya ha de ser treballar sobre la base d'unes propostes que respectin la legalitat, com les que va recollir el Govern espanyol en aquesta agenda per al retrobament.

Així mateix, el cap de l'executiu central ha recordat que aquesta agenda es basa per exemple en les 23 propostes que l'expresident catal Artur Mas va traslladar al Govern espanyol el 2014 quan Mariano Rajoy encara era a La Moncloa.

"Vam fer un exercici de veure quines eren les reclamacions que s'ajustaven a la legalitat, com inversions, finanament, reconeixement d'algunes reparacions, que el Govern d'Espanya durant aquesta legislatura ha anat aplicant, com amb Lluís Companys", ha assenyalat, en referncia a la declaració de rebuig a la condemna a mort de qui va ser president de la Generalitat del 1934 al 1940.

Quant als indults, Sánchez ha assenyalat que cap líder europeu li ha preguntat durant el Consell per aquest assumpte, la qual cosa demostra, al seu parer, que Europa entén que Espanya és capa de resoldre per si mateixa els seus problemes. "Aquest és el missatge que es trasllada quan no es planteja aquesta qüestió ni formalment ni informalment", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés