Publicat 27/2/2019 16:41:18 +01:00CET

Sánchez demana sense xit a ERC que demani perdó pels "insults" d'independentistes a la memria de l'exili republic

Homenatge de Sánchez a Machado
POOL MONCLOA/FERNANDO CALVO Y BORJA PUIG DE LA BEL

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat aquest dimecres la seva segona intervenció al debat en el ple del Congrés per exigir al portaveu d'ERC, Joan Tard, que demani "perdó" en nom de l'independentisme pels "insults" que es van abocar diumenge passat "contra la memria de l'exili republic" durant l'homenatge que ell mateix, en nom de l'Executiu central, va brindar al sud de Frana.

"A vost, que és un republic, he de dir-li que aquest cap de setmana, davant la tomba de Machado i Azaña, va ser una vergonya sentir els independentistes cridar feixistes als exiliats", ha denunciat Sánchez.

Per aix, ha dit que li agradaria que els independentistes "demanessin perdó" per l'actuació dels també "independentistes" que "van criticar i van insultar la memria dels exiliats republicans".

NO ES VA INSULTAR ELS EXILIATS

"No és cert que els independentistes catalans insultessin els republicans", li ha replicat Tard. "Si algú li va dir un insult a vost és injust i cal condemnar-ho, per aix no era un insult als exiliats", ha afegit.

El diputat independentista considera, en tot cas, que els que van protestar mentre Sánchez rendia aquest homenatge ho feien en contra la posició política del president del Govern espanyol.

En qualsevol cas, s'ha desvinculat de la protesta. "Desconec qui la va convocar ni qui hi havia all", ha dit, abans d'explicar que segons les seves notícies, els concentrats eren ciutadans francesos que portaven "pancartes a favor dels presos polítics" i després ha denunciat com "francament lamentable" que no s'homenatgés els republicans amb la bandera tricolor.

UNA INJUSTÍCIA TERRIBLE

En el seu últim torn de paraula, Sánchez ha tornar a fer referncia a aquesta qüestió, ha deixat clar que no posa en qüestió el compromís de Tard "amb la democrcia, les llibertats i la república tal com la té concebuda", i ha tornat a convidar-lo a demanar disculpes.

"Almenys que demanin disculpes a tots aquells republicans exiliats que diumenge es van veure insultats per independentistes; és una injustícia terrible per la histria i per les persones que van sortir d'Espanya com a conseqüncia de la dictadura", ha insistit.