Actualitzat 4/9/2020 10:23:44 +00:00 CET

Sánchez demana a les CA que no tanquin les escoles sense consultar-ho amb Sanitat

El president del Govern central, Pedro Sánchez, en la XXII Conferència de Presidents.
POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat als presidents de les comunitats autònomes que no tanquin els centres educatius en cas de brots sense consultar-ho prèviament amb el Ministeri de Sanitat, perquè en cas contrari es podria estendre el virus en comptes de mitigar-lo.

Així ho ha traslladat als líders autonòmics durant la videoconferència de presidents que s'ha celebrat aquest divendres, en la qual, a més, ha avançat la convocatòria d'un Consell de Política Fiscal i Financera aquest mateix mes per parlar de finançament autonòmic, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a la reunió.

Entre d'altres qüestions, també ha avançat una inversió de 3.700 milions d'euros en material sanitari de cara als propers dos anys.

EL PROTOCOL

Malgrat la petició de Sánchez, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va precisar la setmana passada que són les comunitats autònomes les que tenen la potestat de tancar les escoles en cas de "transmissió generalitzada i sostinguda", i que seria la "mesura més extrema".

En aquest sentit, va assenyalar que les comunitats autònomes tenen competències tant en sanitat i salut pública com en educació, tot i que el ministeri pot donar suport si hi ha casos que requereixen una anàlisi una mica més profunda. "Però qui té la potestat de decretar això són les CA", va afirmar.

El document sobre detecció de casos i brots a l'escola que s'ha debatut en l'última Conferència Sectorial de Sanitat i Educació considera que el tancament dels centres educatius ha de ser l'"últim recurs" i proposa que en cas de brots amb transmissió no controlada, amb un nombre superior a l'esperat en un territori específic, els serveis de salut pública de les CA facin una avaluació de risc per considerar el tancament temporal del centre educatiu.

Contador