Actualitzat 7/2/2019 13:40:45 CET

Sánchez defensa la democràcia espanyola davant del Consell d'Europa abans del judici al procés


MONCLOA

Posa en valor la riquesa de la diversitat territorial i la protecció de les diferents llengües i cultures del país: "Unitat no és homogeneïtat"

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquest dijous una defensa de la "democràcia plena" i "avançada" que és avui Espanya, on la Justícia és independent i compta amb un dels sistemes "més garantistas del món".

Abans de l'inici del judici als dirigents del procés, Sánchez ha tret pit davant del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, la seu del qual ha visitat a Estrasburg, i ha afirmat que a Espanya les quatre llengües de l'Estat i les diverses cultures gaudeixen del "nivell més gran de protecció de tota la seva història", superior fins i tot al que existeix en estats federals.

Davant de les notícies falses que es difonen amb rapidesa per les xarxes socials, Sánchez ha donat suport a les seves afirmacions amb dades sobre la independència judicial i la separació de poders que regeix a Espanya.

Entre el 2013 i el 2017, el nombre d'espanyols que va presentar reclamacions contra les sentències judicials dictades al país es va situar "molt per sota" de la mitjana del conjunt dels Estats membres i amb una mitjana de sentències condemnatòries de només "sis per any".

"Malgrat el poder de les dades sempre hi haurà qui sostingui els seus projectes polítics en dades falses" amb l'únic objectiu de tenir més capacitat de mobilització, ha assumit Sánchez, que ha alertat que la mateixa democràcia "està en joc" si s'imposen els "relats esbiaixats".

GOVERNAR RESPECTANT LES MINORIES

"Si alguna lliçó hem après de la història, és que no es pot governar ignorant les minories, excloent veus o limitant drets i llibertats, és una lliçó que el meu país va aprendre dolorosament", ha assenyalat.

Per això a Espanya, ha explicat, la Constitució espanyola del 1978 va establir un títol que "consagra drets, llibertats fonamentals de ciutadans i ciutadanes".

I per aquest motiu també, ha afegit, amb aquesta Carta Magna Espanya es va dotar d'una nova estructura territorial "que descentralitza el poder executiu i legislatiu per garantir no només la igualtat entre els espanyols, que és essencial, sinó també que l'especificitat, les diferències i les particularitats dels territoris, que és una riquesa del nostre país, estiguin protegides, garantides per igual a tots ells, alhora que queda garantida la unitat d'Espanya, i assumint que en cap cas unitat no significa homogeneïtat".

Si els independentistes solen denunciar en fòrums internacionals un dèficit democràtic a Espanya per no permetre'ls fer un referèndum d'autodeterminació, Sánchez ha subratllat que una democràcia adquireix la seva condició de democràcia plena quan "l'imperi de la llei, el respecte a les institucions i la protecció als drets humans no estan qüestionats".

LA CRISPACIÓ AFEBLEIX LA DEMOCRÀCIA

Sánchez també ha alertat de com la democràcia se'n ressent i els ciutadans es veuen perjudicats quan en un país "preval la crispació sobre l'acord i la ruptura unilateral a la cerca de consensos", quan es "promouen greuges o nostàlgies inventades" o "quan es defensen fórmules simplistes, anacròniques i ja fracassades per resoldre problemes complexos".

Enfront dels discursos de la "por al futur", les democràcies han de ser capaces de construir un "relat d'esperança" alternatiu, per la qual cosa és "crucial", segons Sánchez, implicar els joves, els més exposats a una desigualtat creixent. "El divorci entre l'economia i la política és al meu judici l'amenaça més gran per al futur de la democràcia" perquè com més gran és aquesta bretxa, més opcions d'èxit tindran les narratives autoritàries, ha indicat.

Però Sánchez no només ha presentat Espanya com una democràcia plena, moderna i avançada per la qualitat del seu sistema judicial o el seu respecte a la diversitat territorial, sinó també perquè és un país "líder en donació i trasplantaments d'òrgans", amb un "extraordinari" sistema de sanitat universal, perquè és el segon país amb més esperança de vida i perquè té una de les taxes de criminalitat més baixes del món.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.