Sànchez i Cuixart podran sortir de la presó entre setmana per treballar i fer voluntariat

Publicat 6/2/2020 16:54:02CET
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van a declarar a l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS - Archivo

Lledoners acorda flexibilitzar el seu règim penitenciari dins del segon grau

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Tractament del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), ha aprovat la flexibilització del règim penitenciari de l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que podran sortir de la presó tres i cinc dies a la setmana, respectivament.

Segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals del Govern, se'ls aplicarà l'article 100.2 del reglament penitenciari, article que permet flexibilitzar el règim dels presos en segon grau, a mesura que es vagin incorporant a la vida en llibertat i segueixin el seu programa de tractament.

Així, els dos presos que va condemnar el Tribunal Suprem pel procés sobiranista a nou anys de presó per un delicte de sedició podran sortir de la presó entre setmana per treballar i fer programes de voluntariat.

11 I 9,5 HORES DIÀRIES

Jordi Sànchez obtindrà 11 hores diàries durant tres dies feiners a la setmana per a un programa de voluntariat, i Cuixart podrà estar en llibertat cinc dies entre setmana, durant nou hores i mitja per exercir una ocupació i voluntariat.

Tots dos han obtingut un permís penitenciari ordinari de 48 hores després de complir una quarta part de la condemna a mitjan gener, que va aprovar la Junta de Tractament, i estan pendents que s'aprovin les propostes de permís de tres dies d'un jutjat de vigilància penitenciària.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Conselleria de Justícia de la Generalitat va ratificar el 9 de gener la classificació de segon grau, el règim ordinari de privació de llibertat, per als presos condemnats per l'1-O.

La Secretaria va confirmar la proposta de les juntes de tractament de les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), Puig de les Basses, a Figueres (Girona) i Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona) de l'11 de desembre per als líders independentistes empresonats, una decisió que les juntes van adoptar sense unanimitat.

ARTICLE 100.2

L'article 100.2 del reglament penitenciari preveu que l'equip tècnic pugui proposar a la Junta de Tractament que, atenent el cas de cada penat, s'adopti un model d'execució en el qual es puguin combinar aspectes característics de cadascun dels graus, sempre que aquesta mesura es fonamenti en un programa específic de tractament que no pugui ser executat de cap altra manera.

Es tracta d'una mesura excepcional que depèn de la Junta i necessita una aprovació posterior del jutge de vigilància, però que és d'executivitat immediata.

La presó haurà de comunicar-ho al jutjat de vigilància penitenciària i la Fiscalia pot recórrer la decisió, tot i que el recurs no paralitza la decisió i l'última instància és l'Audiència de Barcelona.

La Secretaria de Mesures Penals ressalta que és una mesura que s'aplica a una mitjana de 405 interns a l'any i que ho decideixen les juntes de tractament formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres funcionaris de carrera.

Contador