Actualitzat 7/4/2019 17:28:18 +00:00 CET

Sánchez critica "el viatge a cap part de l'independentisme" i la influència de "la ultradreta" en el PP i Cs


FABIÁN SIMÓN / EUROPA PRESS

S'ha compromès a millorar el finançament de les comunitats despoblades i els ajuntaments

SARAGOSSA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern i candidat a la reelecció en les eleccions generals del 28 d'abril, Pedro Sánchez, ha advertit aquest diumenge contra "el viatge a cap part de l'independentisme, que vol violentar la Constitució" i que "la ultradreta està influint en el discurs de PP i Cs" per "recentralizar" l'Estat. Ha protagonitzat un míting en el Palau de Congressos de Saragossa amb 1.700 assistents.

"Defensarem amb ungles i dents l'autogovern i l'Estat de les Autonomies", ha anunciat el candidat socialista, qui ha deixat clar que "no és no", que si continua governant "no hi haurà independència de Catalunya". El problema de Catalunya "es diu convivència i per resoldre una crisi de convivència hi ha dos camins, continuar confrontant o apel·lar al diàleg dins de l'Estatut i de la Constitució".

En la seva intervenció, ha assenyalat que "hi ha un risc real que la dreta i les seves tres sigles sumin una majoria parlamentària" i que repeteixin l'esquema --de pacte-- d'Andalusia, emplaçant "tots els espanyols" a "conjuminar tots els esforços en l'únic partit que pot sumar més que aquestes tres dretes", després del qual ha indicat que "existeix el risc real que puguem involucionar", però "si ens mobilitzem no frenaran aquesta ona d'il·lusió i esperança".

Així mateix, Pedro Sánchez ha lamentat que Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs) "mai es fiquen amb la ultradreta" perquè "els necessiten per poder quadrar els comptes i governar" i, precisament, per això "és tan important que concentrem el vot", alertant de la radicalització" del discurs de PP i Cs per influència de "la ultradreta".

RETRET

El candidat a la reelecció ha asseverat que "el gran retret" és "que no lluitin amb arguments" i que abracin "sense cap pudor" els arguments de la ultradreta, preguntant-se Sánchez "per què es torna a parlar d'homofòbia i es posa en risc el consens" sobre l'avortament o la lluita contra la violència de gènere, la qual cosa ha contraposat a fets com que Espanya està en "l'avantguarda" de la igualtat de gènere o que s'ha regulat el matrimoni homosexual.

Així, ha apostat per un Govern d'Espanya amb independents de reconegut prestigi i progressistes per portar a terme el "gir social, la lluita contra la corrupció" i la defensa de la convivència, afegint que "uns altres van plegats a tot arreu, a prendre's un vi, i junts els manarem a l'oposició".

Ha recordat la moció de censura, que va guanyar a l'anterior president, Mariano Rajoy, per afirmar que va haver-hi una sentència judicial que deia que "hi havia líders del PP que s'havien enriquit il·legalment", enfront del qual el PSOE "havia d'oferir una alternativa" i "vam fer el que vam haver de fer i vam dir a tots els partits 'que cadascú assumeixi la seva responsabilitat'".

El PP "no va assumir la seva responsabilitat" i "des de llavors la dreta diu que hem pactat amb l'independentisme", després del qual aquest diumenge s'ha preguntat si la continuïtat de Rajoy al capdavant de l'executiu central hagués significat que el PP pactava amb els independentistes.

El PSOE "va oferir una sortida a l'exercici noble de la política de regeneració democràtica, de treure a la política del fangar de la corrupció", ha agregat. Espanya és "un país de bona gent, que no espia, no crispa, no insulta".

D'altra banda, el líder socialista ha elogiat la consolidació de l'estat del benestar durant 40 anys i que Espanya té una millor qualitat democràtica que altres països, com Itàlia o França, encara que "hi ha moltes coses que resoldre", en al·lusió a l'alternativa "precarietat o emigrar" per als joves i la reivindicació de sòls dignes i estables, o el dret a la conciliació laboral i familiar, les pensions dignes, mentre que "el debat per al PP no és revaloritzar sinó retallar les pensions".

MITJÀ RURAL

Pedro Sánchez ha advocat per "blindar el caràcter públic de les pensions", així com que els joves tinguin una vida millor, indicant que les dues principals causes de la precarietat són l'ocupació i l'accés a l'habitatge, que ell vol millorar perquè els joves es puguin emancipar. Ha esmentat la recent pujada del Salari Mínim Internacional (SMI) i ha defensat que criar una família en el mitjà rural "no sigui una heroïcitat", comprometent-se a millorar el finançament de les comunitats despoblades i els ajuntaments.

"Hem revertit les retallades, frenat els aspectes més lesius de la LOMCE, millorat els sous d'empleats i empleades públics; hem posat en marxa el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i un pla d'atur de llarga durada", ha continuat.

Ha repassat altres actuacions del seu Govern, com augmentar la prestació per fill a càrrec per "treure 80.000 nens i nenes de la pobresa infantil", així com l'augment del permís de paternitat de sis a vuit setmanes, l'impuls al lloguer d'habitatge i la recuperació del dret de les cuidadores de dependents a cotitzar a la Seguretat Social, tot en un marc de "reivindicació de la política, no de reducció de la política".

Les claus de la propera legislatura són "la justícia social, la corrupció i la convivència", ha avançat Sánchez, qui ha promès reconèixer la salut buco-dental infantil en el sistema públic de salut i derogar la llei mordassa. També ha dit que "amb una nova majoria farem possible la dignitat al final de la vida, tirarem endavant la llei d'eutanàsia per a una mort digna".