Publicat 1/9/2020 11:02:20 +02:00CET

Sánchez creu que hi ha hagut una relaxació de la ciutadania quant als nivells de protecció

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, després d'oferir una conferència
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

MADRID, 1 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat que l'augment dels casos de coronavirus durant aquest estiu està relacionat amb una "relaxació de la ciutadania respecte als nivells de protecció i l'emergència sanitària" i també ha afirmat que "preocupa l'estat de la salut pública i l'evolució de l'epidèmia a Madrid".

En una entrevista a la Cadena Ser que ha recollit Europa Press, Sánchez s'ha referit al que és "obvi", que els éssers humans són els que actuen "com murs o vectors de la propagació del virus" i que en les primeres setmanes després de l'estat d'alarma hi va haver casos entre el col·lectiu dels temporers i l'oci nocturn.

"Hi ha hagut un seguit de relaxacions de la ciutadania quant als nivells de protecció i d'emergència sanitària que ha permès un augment de la circulació", ha dit.

També ha afirmat que tot i que la coordinació ha millorat, "els nivells de rastreig i les capacitats estratègiques d'algunes comunitats han de millorar". Sánchez ha dit que no volia "jutjar" ni entrar en el debat de qui n'és responsable, però que l'evolució de l'epidèmia no és igual a tots els territoris.

Després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acusés dilluns el Govern central d'"acarnissament" contra la seva autonomia, Sánchez ha replicat que l'única cosa que va fer el director del CCAES, Fernando Simón, va ser traslladar que "preocupa l'estat de salut publica i l'evolució de l'epidèmia a Madrid".

Segons ell, el Govern espanyol fa el que ha de fer amb Madrid i amb totes les comunitats autònomes. Així, ha tornat a instar tots els responsables polítics a "exercir la unitat" i a "bandejar de la gestió contra el virus la lluita partidista" per anar contra "l'enemic comú" que és la pandèmia.

En tot cas, ha negat que el seu govern hagi desistit de funcions i ha insistit que ha ofert a les comunitats recursos humans (rastrejadors militars), tecnològics (l'aplicació radar covid) i la possibilitat d'un estat d'alarma territorialitzat. "Estic oferint el que a mi no em van oferir, els vots per defensar-ho al Congrés", ha assenyalat.

Això sí, ha tornat a deixar clar que si els governs autonòmics no demanen declarar l'estat d'alarma no es planteja que el Govern central ho faci d'ofici. "Nosaltres ja estem actuant" exercint "lideratge i coordinació" per adoptar mesures sanitàries i posant a disposició recursos econòmics, 16.000 milions d'euros extraordinaris.

Contador