Actualitzat 6/7/2020 15:55:47 +00:00 CET

Sánchez i Costa busquen un acord europeu fidel a la proposta de la Comissió

El president del Govern central, Pedro Sánchez (e); i el primer ministre de Portugal, António Costa (d), després de la seva trobada a Lisboa (Portugal), 6 de juliol del 2020.
Europa Press

La cimera hispanolusa se celebrarà a la ciutat portuguesa de Guarda a la tardor

MADRID, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa, han presentat aquest dilluns un front comú abans del Consell Europeu dels dies 17 i 18 per un fons de recuperació postcovid que no s'aparti del que ha proposat la Comissió Europea (CE) i perquè no suposi una rebaixa dels pressupostos ordinaris per a la política agrícola comuna (PAC) i la política de cohesió.

"És absolutament essencial que Europa no perdi el temps i sigui capaç de donar una resposta prou robusta", ha dit Costa. "El juliol ha de ser el mes de l'acord europeu", ha abundat Sánchez. Fa menys d'una setmana que Sánchez i Costa van participar amb el rei Felip VI i el president portuguès en una cerimònia solemne de reobertura de la frontera, i allà mateix quan es van acomiadar a Elvas (Portugal) van quedar que continuarien parlant.

Aquest dilluns, en una conferència de premsa conjunta al Palau de Sao Bento de Lisboa, tots dos han deixat clar el seu suport a la proposta d'ajuts de la CE, que han qualificat d'intel·ligent, equilibrada, justa i positiva.

Per Sánchez, la quantia del fons de Brussel·les --500.000 milions en transferències i 250.000 en préstecs-- és la mínima necessària, ha assenyalat que gran part han de ser transferències i no pas préstecs i el termini d'execució "prou ampli" perquè els fons pugui servir per a una veritable transformació.

Quant a la condicionalitat, ha assenyalat que els ajuts s'han de vincular a la transició digital i ecològica i a la capacitació dels treballadors, perquè ara la tasca de tots és crear creixement i ocupació.

COMPROMÍS AMB L'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

"Barrejar-ho amb una altre conjunt de polítiques crec que no és el moment ara mateix", ha apuntat. En tot cas, ha assenyalat que el seu govern s'ha compromès amb les disposicions del pacte d'estabilitat i creixement i, per tant, amb l'estabilitat pressupostària.

Costa també ha assenyalat que la proposta de Brussel·les és "intel·ligent" perquè "no és ni un xec en blanc ni una altra troica", sinó que cada país presentarà els seus programes de reforma i es tractaran en el 'semestre europeu' al qual els Governs ja estan habituats, amb unes recomanacions de la CE que després assumeix el Consell Europeu.

Per Costa, és clar que no hi ha d'haver més condicionalitat, més enllà que cada país presenti els seus objectius concrets en cada àmbit, i malgrat que no han volgut "mostrar les línies vermelles" per assolir un acord tots dos dirigents han marcat una posició conjunta: defensar la política agrícola i la cohesió.

Davant la possibilitat que el president del Consell Europeu, Charles Michel, provi de convèncer els països més poc inclinats al fons amb retallades al pressupost ordinari, Sánchez ha subratllat que la PAC s'ha demostrat com quelcom fonamental per a la producció i el subministrament durant les setmanes de confinament.

LA PAC GAUDEIX DE BONA SALUT

És més, creu que la pandèmia "ha deixat sobre la taula algunes lliçons" i que les polítiques que "alguns estimats col·legues europeus" qüestionaven han demostrat tenir "molt bona salut". Això ho ha aplicat Sánchez a la PAC però també a la política de cohesió perquè pot ser "una gran oportunitat per respondre el repte demogràfic" d'Espanya i Portugal.

En aquest punt, després d'una certa "hibernació" de la relació bilateral pels mesos de confinament, Espanya i Portugal s'han proposat rellançar aquest capítol, al qual Sánchez ha donat importància.

De fet, ha estat ell qui ha insistit a Costa perquè anunciés la data de la 31a cimera bilateral entre tots dos països, que serà a final de setembre o començament d'octubre a la ciutat portuguesa de Guarda i que se centrarà en el desenvolupament transfronterer que "si ja era una urgència, ara és una prioritat fonamental".

De cara a la negociació europea, tots dos dirigents han insistit en la gravetat de la crisi i en la necessitat d'una resposta conjunta. Costa ha incidit que la recuperació de l'economia europea necessita que es recuperi el mercat interior, i que l'economia portuguesa necessita que es recuperi Espanya perquè és el seu principal client.

Sánchez, d'altra banda, ha traslladat la seva crida a la "unitat" dins d'Espanya a una "unitat" europea que es concentri en la creació de creixement i ocupació.

el més llegit

 1. 1

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 2. 2

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 3. 3

  Torra planteja un possible confinament de la Cerdanya però Salut el descarta

 4. 4

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 5. 5

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana