Publicat 7/6/2020 17:24:53 +02:00CET

Sánchez canvia els criteris de repartiment del fons de 16.000 milions, que afavoriran el pes poblacional

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa després de la seva reunió per videoconferència amb els presidents autonòmics, a Madrid (Espanya) a 7 de juny de 2020.
Jaime Villanueva/POOL

   Destinarà 9.000 milions a despesa sanitària, 2.000 milions a Educació i 800 milions per pal·liar la caiguda d'ingressos en transports

   MADRID, 7 juny (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, ha transmès aquest diumenge als presidents de les CCAA els canvis en els criteris per al repartiment del fons de 16.000 milions no reemborsables per afrontar la crisi per la Covid-19 que s'aprovaran per a les autonomies, incloent un fons per a Educació i un altre per a mobilitat. La proposta eleva el pes de la població en els criteris de repartiment, segons fonts autonòmiques.

   L'augment del pes poblacional era una reivindicació d'algunes regions, ja que inicialment s'havia previst donar més importància a les despeses per necessitats sanitàries, com a llits en UCI, ingressos i proves PCR realitzades. En aquesta idea primera, Hisenda va anunciar un fons de 10.000 milions per a despesa sanitària, mil per a assumptes socials i 5.000 milions més per compensar la caiguda d'ingressos.

   Avui, el president ha comunicat a les autonomies que 9.000 milions es destinaran a aquestes despeses sanitàries, 2.000 milions més per a un fons d'educació i es mantindrà el tercer paquet per compensar la recaptació enfonsada. D'aquesta última part, 800 milions aniran a compensar la disminució de la facturació dels serveis de transport, com a metro, rodalies o autobusos interurbans.

LES CCAA NO RENDIRAN COMPTES DAVANT EL GOVERN D'AQUESTA DESPESA

   Com estava previst, es tracta de transferències no reemborsables i que els Governs autonòmics podran gestionar com millor els sembli, sense condicions prèvies. "Les Comunitats no rendiran comptes al Govern central, ho faran davant dels seus parlaments", ha dit Pedro Sánchez en la roda de premsa posterior a la reunió. El Govern té previst aprovar el repartiment d'aquests fons en el Consell de Ministres del 16 de juny.

   Quant al fons per a Sanitat, el Govern dotarà un primer tram de 6.000 milions en el repartiment dels quals la població protegida equivalent pesarà el 35 per cent --en la proposta inicial era el 20--. La resta de criteris, que determinaran l'assignació de la part majoritària, atendran a la despesa sanitària: hospitalitzacions, ingressos en UCI i proves PCR realitzades.

   Aquest primer tram es pagarà al juliol. Hi haurà una segona part de 3.000 milions, que s'abonarà al novembre, i en la qual el pes poblacional passarà del 40 per cent al 45 per cent i la resta, aquests mateixos criteris sanitaris.

2.000 MILIONS A EDUCACIÓ PÚBLICA

   El fons per a educació "pública", segons ha repetit el president en roda de premsa, serà de 2.000 milions i sorgeix d'una reorganització de la proposta inicial de repartiment del fons no reemborsable. Fonts autonòmiques han explicat que la població de 0-16 anys pesarà el 80% i el 20 per cent restant, la de 16 a 24 anys. Aquest fons es pagarà al setembre i des del Govern no s'han precisat més criteris de repartiment, tret que respon la necessitat de reforçar els centres educatius davant el nou curs per afrontar-ho amb seguretat.

   Quant al tercer tram, els 5.000 milions per compensar la caiguda d'ingressos, el Govern espanyol té previst transferir-los al desembre. La decisió final el repartiment d'aquest fons es prendrà en el Consell Superior per a la Coordinació i Direcció de la Gestió Tributària, compartit pel Govern i les CCAA, a més de Ceuta i Melilla.

ELS PRESIDENTS VOLEN "MÉS, MÉS I MÉS"

   Sánchez ha defensat aquest repartiment de fons a les autonomies --"el major desemborsament en democràcia al marge del sistema de finançament"-- i que vagi especialment dirigit Sanitat i Educació. El president ha posat l'accent en la necessitat de reforçar el sistema sanitari "després de les ferides que han deixat les retallades".

   També ha comprès que els presidents autonòmics tinguin peticions al marge d'aquest repartiment de diners, "que vulguin més, més i més", com és el cas del càntabre Miguel Ángel Revilla, que reivindica un pagament pendent per a l'Hospital de Valdecilla. Sánchez ha recordat que el Govern va a posar en mans de les autonomies 24.500 milions d'euros (inclòs aquest fons de 16.000) i que són traspassos de diners "sense precedents".