Publicat 6/5/2019 18:04:01 +02:00CET

Sánchez buscarà el PP en assumptes d'Estat i acorda amb Casado una comunicació permanent sobre Catalunya

AMP.- Sánchez buscará al PP en temas de Estado y acuerda con Casado una comunicación permanente sobre Cataluña
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, considera normalitzada la relació amb el líder del PP, Pablo Casado, després de la reunió d'una mica més d'hora i mitja que han mantingut al Palau de La Moncloa tots dos líders, que han decidit establir una "comunicació permanent" sobre Catalunya i que es buscaran per assumptes d'Estat, han informat fonts de l'Executiu espanyol.

La reunió s'ha qualificat de "cordial, afable i fluïda" per part del Govern central, que considera que la trobada ha servit per aconseguir l'objectiu pretès: normalitzar les relacions entre els dos líders després que Sánchez trenqués amb Casado per haver-lo acusat de ser "partícip i responsable" d'un cop d'estat a Catalunya. És més, des de La Moncloa avancen que Sánchez i Casado mantindran en el futur trobades de manera "regular", de manera que no sigui notícia una reunió per si mateixa, sinó pels assumptes que s'hi tracten.

La conversa d'aquest dilluns ha estat centrada, segons les fonts de l'Executiu, per "qüestions de gran importància per als ciutadans com el Pacte de Toledo i les pensions, l'impuls de la ciència i la transició ecològica", tots ells assumptes d'Estat en els quals es buscarà una relació constant.

La situació territorial, i especialment Catalunya, també ha ocupat un espai destacat en les converses entre Sánchez i Casado. I és que segons el Govern espanyol, avui es tractava de donar una imatge d'unió del país en els assumptes clau de reforçar la institucionalitat, expliquen les mateixes fonts.

En la trobada els dos líders han parlat també de la situació econòmica i fiscal, un apartat en què el president Sánchez ha reiterat al líder del PP els eixos de la seva política: lluitar contra la desigualtat i afavorir la justícia social, modernitzar l'economia i consolidar els comptes fiscals. No s'ha parlat en canvi sobre acords postelectorals ni altres qüestions, el desenvolupament de les quals competeix els grups parlamentaris.

CASADO REBUTJA ABSTENIR-SE EN LA INVESTIDURA

Casado ha confirmat en una roda de premsa a La Moncloa que el PP no s'abstindrà en una investidura de Pedro Sánchez --com si que va fer el PSOE el 2016 perquè Mariano Rajoy fos investit-- i ha al·legat que és "lògic" que si volen exercir el lideratge en l'oposició no "facilitaran aquesta investidura".

No obstant això, s'ha obert a arribar a acords amb el partit de -Govern en assumptes com el Pacte de Toledo, violència de gènere, defensa o política de seguretat. "Temps hi haurà quan sapiguem el seu programa de govern i els socis per ser investit", per assenyalar que hi ha més assumptes sobre els quals cal parlar com ara finançament autonòmic, aigua, infraestructures o qüestions relacionades amb l'educació.

En aquest punt, ha recordat que el PP i el PSOE "sempre" han garantit un "to constructiu" en les qüestions d'Estat "pel bé d'Espanya" i ha indicat que si Sánchez pot governar quatre anys, l'estabilitat "redundarà en benefici de tots els espanyols". Això sí, ha destacat que un govern amb 123 escons és el "més feble" en suports parlamentaris de la història democràtica d'Espanya.

"POSAR ORDRE" A CATALUNYA

Casado ha assegurat que la fermesa de l'oposició del PP serà inflexible a l'hora d'exigir que no hi hagi cap concessió als partits independentistes, que han demostrat una "gran deslleialtat" i han actuat en contra de la llei. "El PP estarà molt vigilant i demanarà explicacions de la política territorial que es faci", ha advertit.

En ser preguntat si ha sol·licitat a Sánchez que apliqui l'article 155 de la Constitució a Catalunya, Casado ha afirmat que el PP pensa que en aquesta comunitat "continua havent-hi un problema molt seriós" de compliment de la legalitat que està "redundant molt negativament en la prosperitat dels catalans". A més, ha dit que hi ha "moltes lleis, més enllà del 155, que es poden aplicar" en aquesta comunitat, com la llei d'acció exterior, la llei de partits o la llei de finançament de partits.

"Espero que el Govern que surti de la ronda de consultes posi ordre", ha demanat, després de recordar el que va passar aquest diumenge quan la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va abandonar l'homenatge de la Generalitat de Catalunya a Mauthausen (Àustria) als republicans que van ser deportats durant el nazisme, en parlar el Govern de "presos polítics".

Segons Casado, no poden tenir al capdavant de la Generalitat un Govern autonòmic que "continua difamant els espanyols" i "arruïnant" l'economia d'aquesta comunitat. "Estic convençut que això el PSOE ho entén", ha conclòs.