Sánchez assenyala en un article a la premsa estrangera que el separatisme català és un "desafiament" a Europa

Publicat 7/11/2019 10:52:27CET
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
Enrique Gómez - Europa Press

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha escrit un article per als mitjans estrangers en el qual argumenta que l'independentisme català suposa un "desafiament a Europa". En el text, defensa la qualitat democràtica d'Espanya i denuncia la unilateralitat, les "mentides", i "la normalització de la violència" d'alguns líders independentistes.

Sánchez explica que el projecte secessionista català s'ha construït "contra el marc constitucional i ha silenciat la majoria de catalans contraris a la independència", per la qual cosa és incompatible amb els valors europeus.

"És també un desafiament per a Europa i els europeus. Preservar aquests valors a Catalunya avui és protegir l'Europa oberta i democràtica que defensem", ha assegurat Sánchez. "L'Europa que admirem s'ha forjat davant dels nacionalismes excloents i els extremismes que superposen identitats al principi d'igualtat de tots els ciutadans", afegeix el president espanyol en el seu article.

A continuació, defensa la Constitució "plenament democràtica" del 1978 i els avanços socials i democràtics assolits pel sistema espanyol en les últimes dècades, cosa que l'ha situat entre les primeres del món.

Alhora, Sánchez recorda l'escalada independentista de l'any 2017 i explica que a Catalunya es "van incomplir tots els requeriments i resolucions del Tribunal Constitucional", els independentistes "van aprovar lleis de desconnexió de l'Estat espanyol declarades inconstitucionals, van convocar il·legalment un referèndum sense cap garantia democràtica i van proclamar una suposada república catalana".

"Cap Estat no contempla la via unilateral de la secessió d'un dels seus territoris en el seu ordenament constitucional. I cap demòcrata no pot entendre que els líders del separatisme emprenguessin aquest camí i encara menys quan comptaven amb un suport inferior al 48% dels vots emesos en les eleccions autonòmiques", ha afegit Sánchez, qui avisa que en aquell moment es "van fer circular notícies falses i es va encoratjar un esperit de confrontació amb la resta d'Espanya".

DENUNCIA LA NORMALITZACIÓ DE LA VIOLÈNCIA

Així mateix, fa pedagogia sobre la sentència del Tribunal Suprem i sobre com s'ha produït el judici als dirigents del procés. "El nostre sistema judicial permet que les decisions dels tribunals puguin ser revisades davant d'instàncies nacionals i internacionals", assenyala. "Per això, no es pot qüestionar el funcionament d'un poder judicial independent a Espanya, l'ordenament jurídic es basa en el principi de separació de poders", ha assegurat.

Finalment, denuncia les respostes violentes a la sentència, i assegura que ha estat normalitzada per alguns dirigents independentistes. "Han manifestat públicament que la violència pot ser necessària perquè la seva causa adquireixi més visibilitat. Es tracta, en definitiva, de la normalització de la violència com a recurs polític", assenyala, en referència a les declaracions de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

"Si alguna cosa hem après amb doloroses lliçons al llarg de la història d'Europa és que cap pretensió política no pot legitimar mai l'ús de violència", retreu.

ESTÉN LA MÀ AL DIÀLEG

No obstant això, davant la deriva a Catalunya, Sánchez recalca que hi ha espai per al diàleg si l'independentisme abandona la unilateralitat i torna al marc constitucional.

"Hi ha àmbits de diàleg a explorar si els líders separatistes abandonen definitivament la via unilateral. Podem parlar i escoltar-nos, sense amenaces i sense desqualificacions. Sé que hi ha ferides obertes, que hi ha dolor, que hi ha frustració", argumenta el president espanyol.

"Malgrat això, hi ha una oportunitat per a l'esperança i per al diàleg, si reconeixem el que hem fet junts i pensem en tot el que junts podem fer per millorar el benestar de tots els ciutadans", ha subratllat en la seva publicació. Això sí, Sánchez recalca que per aconseguir-ho, "el separatisme català ha de tornar a la Constitució i respectar la llei".

el més llegit

 1. 1

  Podem demana blindar prestacions i reforçar serveis públics abans d'anar a eleccions

 2. 2

  Pere Aragonès afirma que els pressupostos anteposen els interessos "de país" als de partit

 3. 3

  Duch: "El Parlament Europeu no va decidir retirar l'acta de diputat a Junqueras"

 4. 4

  Torra anunciarà la data de les eleccions un cop s'aprovin els pressupostos

 5. 5

  La TransPerfect Mountain Challenge 2020 incorpora una cursa BTT i diverses activitats solidàries

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista