Sánchez recupera el pacte de finançament cultural per a Barcelona

Actualitzat 7/2/2020 12:46:43 CET
El president del Govern central, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'Ajuntament de Barcelona, 7 de febrer del 2020.
EUROPA PRESS

Està disposat a destinar prop de 25 milions d'euros anuals a grans projectes de la ciutat

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El cap del Govern central, Pedro Sánchez, ha reforçat aquest divendres la relació amb l'Ajuntament de Barcelona que regeix l'alcaldessa, Ada Colau, amb qui s'ha compromès a recuperar el pacte de finançament cultural que estava paralitzat des del 2011 i que suposava una inversió anual de l'Estat de 25,8 milions d'euros.

Al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, Sánchez ha signat amb l'alcaldessa un acord en què es compromet a recuperar el conveni de la capitalitat cultural i científica que va existir en l'etapa dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero i que reconeixia la singularitat de Barcelona i les seves institucions culturals i, concretava el finançament de l'Estat en els grans projectes i infraestructures culturals i científiques.

L'acord que han signat precisa que la xifra del futur conveni "hauria de ser semblant" a la quantitat de l'acord que es va subscriure el 2010.

Sánchez també s'ha compromès a donar suport a la candidatura de la ciutat de Barcelona per acollir el 2021 la conferència de la Unesco de la Xarxa Global d'Universitats per a la Innovació, que per primera vegada se celebrarà fora de París.

Finalment, l'acord estableix la convocatòria de la Comissió de Col·laboració Interadiministrativa que integren l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament.

OBRIR UN ALTRE MOMENT POLÍTIC

En unes paraules davant els mitjans de comunicació abans de la signatura, Sánchez ha defensat obrir "un altre moment polític" que deixi enrere el "gran fracàs" que ha representat la relació entre el Govern central i les institucions catalanes els darrers deu anys.

Sánchez ha culpat l'executiu de Mariano Rajoy de paralitzar aquesta col·laboració amb l'Ajuntament per una determinada "concepció de país" que el socialisme no comparteix.

"Volem tornar a reactivar-la", ha dit emocionat pel fet de parlar des d'una sala tan important de "la histora d'Espanya", des d'on el president de la Segona República, Manuel Azaña, va pronunciar el discurs de reconciliació durant la Guerra Civil espanyola.

El president també ha manifestat la voluntat de col·laborar amb l'Ajuntament en matèria de política d'habitatge, i perquè el lloguer no sigui una "barrera insorteable" com passa actualment a molts col·lectius que viuen a grans ciutats.

Colau també ha ofert a Sánchez la ciutat de Barcelona com "la principal aliada en l'etapa de diàleg" que considera que s'ha obert a Catalunya amb el govern de coalició PSOE-Unides Podem.

L'alcaldessa ha valorat positivament, tant la reunió amb Sánchez com la que el president espanyol va tenir dijous amb el de la Generalitat, Quim Torra, perquè considera que suposa "un punt d'inflexió" per recuperar la normalitat política entre administracions i que, assegura, interessa a Barcelona com a capital de Catalunya.

Contador