Publicat 9/9/2020 10:46:43 +02:00CET

Sánchez acusa el PP d'incomplir la Constitució perquè no vol pactar la renovació de les institucions de l'Estat

El president del Govern central, Pedro Sánchez, intervé durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Madrid (Espanya), 9 de setembre del 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el president del PP, Pablo Casado, d'incomplir la Constitució per no voler pactar la renovació de les institucions de l'Estat, mentre que el líder dels populars ha respost que el que pretén és aconseguir la seva "rendició incondicional" per continuar governant "malament".

"No ens demani fer espatlla per salvar-se del precipici. Quan vulgui fer algun bé als espanyols, ens tindrà al vostre costat. Mentre continuï perjudicant-los, ens tindrà de cara", ha avisat Casado durant la seva pregunta a Sánchez en la sessió de control al Congrés dels Diputats, en la qual l'ha acusat de mentir "massivament" els espanyols.

Així ho ha assegurat després que Sánchez li hagi tornat a reclamar "unitat" per lluitar contra la pandèmia, per aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE), "necessaris" per poder invertir els fons europeus, i per desbloquejar la renovació dels òrgans constitucionals.

EL "NO ABSOLUT" DE CASADO

"El PP ha decidit no fer res, ni fer espatlla, ni ajudar la societat espanyola", ha sentenciat Sánchez. "Vostè no compleix la Constitució. Renovin les institucions, abandonin el bloqueig i ajudin la societat espanyola", ha demandat.

Arran de les acusacions de Casado, el cap de l'executiu ha defensat l'"exercici d'unitat" i de "cogovernança inèdit en la història d'Espanya" que ha permès aplanar la primera corba de la pandèmia i que permetrà, segons ha pronosticat, fer el mateix amb la segona, "que és menys letal que la del març i abril", ha postil·lat.

"Aquesta setmana he proposat unitat a l'oposició per desterrar la lluita partidista i lluitar contra l'enemic comú, que és el virus, per aprovar els PGE, que són necessaris si volem vehicular 140.000 milions del fons de recuperació, i unitat també per renovar les institucions del nostre país", ha defensat el president.

En aquest punt, Sánchez ha denunciat que el que ha rebut de Casado ha estat un 'no', però no pas "un 'no' qualsevol", sinó "un 'no' absolut". "A mi m'agradaria que rectifiqués aquesta posició, que bastís ponts i deixés de bloquejar la renovació de les institucions constitucionals", ha emfatitzat.

CASADO EXIGEIX QUE DEMANI PERDÓ

Casado ha suggerit a Sánchez que demani perdó als espanyols i també al PP, "ara que demana disculpes" al seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, tal com el líder de Podem ha revelat que va fer el president després de tenir una "discussió forta" amb ell per no haver-lo informat dels plans de Joan Carles I d'abandonar Espanya.

"Pari d'atacar-nos, perquè fa mesos que li allarguem la mà", ha assegurat el líder del PP, abans d'assenyalar que els PGE ja els te pactats, segons ha afirmat, amb els seus socis, a canvi de derogar la reforma laboral.

També ha assegurat que el PP li va oferir despolititzar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i de la Fiscalia, però ha acusat Sánchez de rebutjar aquesta proposta perquè s'estima més "entregar-los a un partit imputat, que arremet contra el rei i la justícia", en al·lusió a Unides Podem.

Contador