Sánchez acorda amb el PNB adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats territorials

Publicat 30/12/2019 16:19:32CET
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez (1e) i el president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar (2e), durant la signatura de l'acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez, al costat de la portaveu del PSOE al Congrés.
Jesús Hellín - Europa Press

Recull la representació internacional d'Euskadi en l'esport, acord previ de política fiscal i canvis sobre la República digital catalana

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'acord aconseguit entre el PSOE i el PNB per permetre la investidura de Pedro Sánchez inclou el compromís d'"impulsar" les reformes necessàries per "adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats territorials", cosa que ha d'aconseguir-se a través del "diàleg entre partits i institucions".

Així ho diu el punt quatre de l'acord signat aquest dilluns al Congrés dels Diputats pels líders dels dos partits, Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, respectivament, i que s'ha fet públic posteriorment.

Per arribar a aquest objectiu, s'afegeix en aquest epígraf, s'acordaran, si escau, "les modificacions legals necessàries a fi de trobar una solució tant per al contenciós a Catalunya com per a la negociació i acord del nou Estatut" del País Basc "atenent als sentiments nacionals de pertinença".

L'acord pel qual els sis diputats del PNB votaran a favor de la investidura de Sánchez incorpora el compromís per part del PSOE de "procedir el 2020 a la negociació i traspàs a la Comunitat Autònoma Basca de les competències estatutàries pendents", juntament amb la cessió en el termini de sis mesos de les competències de trànsit a la Comunitat Foral de Navarra "amb el mateix contingut i extensió que les que es van fer en el seu moment" al País Basc.

Tal com el PNB havia exigit, el futur Govern central de Pedro Sánchez es compromet a informar-lo "amb prou antelació" dels projectes i iniciatives que desitgi impulsar i a cercar l'acord de la formació nacionalista en cas de discrepància. Això vol dir que tota mesura legislativa del Govern central haurà de comptar amb l'aval del PNB o no serà, segons aquest document, que parla també d'acordar prèviament la política fiscal.

Els objectius de dèficit per al País Basc i Navarra, així com els criteris de reinversió del superàvit de les entitats locals, diputacions forals i governs als seus respectius territoris, es fixaran en el marc de les Comissions Mixtes de Concert i Conveni.

CANVIS EN EL DECRET CONTRA LA REPÚBLICA DIGITAL CATALANA

El PSOE també accedeix a modificar, a instàncies del PNB, el conegut com a reial decret contra la República digital catalana que va salvar el novembre al Congrés amb el suport del PP i Cs. Aquesta norma té com a principal objectiu impedir que la Generalitat catalana i qualsevol altra entitat pública desenvolupi una administració electrònica que quedi fora del control de l'Estat per allotjar-se a servidors fora de la UE, com és el cas d'Identicat, un sistema d'identificació en desenvolupament que persegueix que els catalans puguin fer tràmits a Internet amb l'Administració.

Un altre dels punts de l'acord --d'un total de 12-- obliga el futur executiu de Sánchez a apostar de manera "urgent, ferma i decidida" per les infraestructures de l'Estat al País Basc, especialment pel que fa al tren d'alta velocitat, "inclòs el cronograma de treballs i els compromisos complementaris que ja s'han tancat amb el Govern de l'Estat".

Substituir la judicialització de les discrepàncies per l'acord polític, complir els compromisos pendents adquirits pel PSOE durant la negociació de la moció de censura que va portar a Sánchez a la Moncloa al juliol del 2018 i impulsar la presència i participació de les institucions basques en les institucions de la Unió Europea (UE) són uns altres dels elements que conté l'acord.

També es promourà, especifica el document, la representació internacional d'Euskadi en l'àmbit esportiu i cultural i s'impulsarà la indústria, i es protegiran els llocs de treball dels sectors afectats per la transformació energètica.

Contador

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista