Publicat 30/12/2019 16:19

Sánchez acorda amb el PNB adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats territorials

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez (1e) i el president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar  (2e), durant la signatura de l'acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez, al costat de la portaveu del PSOE al Congrés.
Jesús Hellín - Europa Press

Recull la representació internacional d'Euskadi en l'esport, acord previ de política fiscal i canvis sobre la República digital catalana

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'acord aconseguit entre el PSOE i el PNB per permetre la investidura de Pedro Sánchez inclou el compromís d'"impulsar" les reformes necessries per "adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats territorials", cosa que ha d'aconseguir-se a través del "dileg entre partits i institucions".

Així ho diu el punt quatre de l'acord signat aquest dilluns al Congrés dels Diputats pels líders dels dos partits, Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, respectivament, i que s'ha fet públic posteriorment.

Per arribar a aquest objectiu, s'afegeix en aquest epígraf, s'acordaran, si escau, "les modificacions legals necessries a fi de trobar una solució tant per al contenciós a Catalunya com per a la negociació i acord del nou Estatut" del País Basc "atenent als sentiments nacionals de pertinena".

L'acord pel qual els sis diputats del PNB votaran a favor de la investidura de Sánchez incorpora el compromís per part del PSOE de "procedir el 2020 a la negociació i trasps a la Comunitat Autnoma Basca de les competncies estatutries pendents", juntament amb la cessió en el termini de sis mesos de les competncies de trnsit a la Comunitat Foral de Navarra "amb el mateix contingut i extensió que les que es van fer en el seu moment" al País Basc.

Tal com el PNB havia exigit, el futur Govern central de Pedro Sánchez es compromet a informar-lo "amb prou antelació" dels projectes i iniciatives que desitgi impulsar i a cercar l'acord de la formació nacionalista en cas de discrepncia. Aix vol dir que tota mesura legislativa del Govern central haur de comptar amb l'aval del PNB o no ser, segons aquest document, que parla també d'acordar prviament la política fiscal.

Els objectius de dficit per al País Basc i Navarra, així com els criteris de reinversió del supervit de les entitats locals, diputacions forals i governs als seus respectius territoris, es fixaran en el marc de les Comissions Mixtes de Concert i Conveni.

CANVIS EN EL DECRET CONTRA LA REPÚBLICA DIGITAL CATALANA

El PSOE també accedeix a modificar, a instncies del PNB, el conegut com a reial decret contra la República digital catalana que va salvar el novembre al Congrés amb el suport del PP i Cs. Aquesta norma té com a principal objectiu impedir que la Generalitat catalana i qualsevol altra entitat pública desenvolupi una administració electrnica que quedi fora del control de l'Estat per allotjar-se a servidors fora de la UE, com és el cas d'Identicat, un sistema d'identificació en desenvolupament que persegueix que els catalans puguin fer trmits a Internet amb l'Administració.

Un altre dels punts de l'acord --d'un total de 12-- obliga el futur executiu de Sánchez a apostar de manera "urgent, ferma i decidida" per les infraestructures de l'Estat al País Basc, especialment pel que fa al tren d'alta velocitat, "incls el cronograma de treballs i els compromisos complementaris que ja s'han tancat amb el Govern de l'Estat".

Substituir la judicialització de les discrepncies per l'acord polític, complir els compromisos pendents adquirits pel PSOE durant la negociació de la moció de censura que va portar a Sánchez a la Moncloa al juliol del 2018 i impulsar la presncia i participació de les institucions basques en les institucions de la Unió Europea (UE) són uns altres dels elements que conté l'acord.

També es promour, especifica el document, la representació internacional d'Euskadi en l'mbit esportiu i cultural i s'impulsar la indústria, i es protegiran els llocs de treball dels sectors afectats per la transformació energtica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés