Publicat 01/05/2021 11:22

Sàmper condiciona el toc de queda a Catalunya a les dades de la setmana vinent

Archivo - Arxiu - El conseller d'Interior, Miquel Smper
KIKE RINCÓN - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 1 maig (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Smper, ha condicionat aquest dissabte continuar, allargar o retirar el toc de queda a l'evolució de les dades epidemiolgiques i a l'arribada de vacunes la setmana vinent.

En una entrevista de Rac1 que ha recollit Europa Press, ha dit que el confinament nocturn s'ha demostrat que és efica, per també que és una limitació dels drets fonamentals, i que s'ha de "canviar el paradigma i mirar cap a endavant, perqu ja hi ha vacunes".

Quan li han preguntat si el diumenge 9 de maig desapareixer el confinament autonmic a Catalunya, ha respost que "era una mesura que recollia l'estat d'alarma, i totes decauen", i ha assegurat que el proper objectiu és ampliar els aforaments.

Així i tot, ha remarcat que el Govern est provant de dotar-se d'instruments jurídics; concretament, d'"un decret llei a la carta" que preveu que estigui llest dimarts vinent.

D'aquesta manera, el Govern podr prendre mesures "rpidament si fos necessari" per protegir a la ciutadania d'un brot en caure l'estat d'alarma, amb la vista posada en el brot de coronavirus a l'Índia.

També estan "explorant" la via de la delegació competencial, que segons ell seria una solució cmoda i gil per prendre decisions, per que seria només per tenir-la al calaix, ha dit textualment.

POSSIBLES DECISIONS DEL TSJC

Ha afegit que, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de prendre decisions que impliquin retallar drets fonamentals a partir del final de l'estat d'alarma, "es prenen amb tres o quatre dies de retard".

Considera que l'estat d'alarma és un mecanisme gil i rpid que permet decidir, per que ja cal deixar aquestes mesures tan restrictives, que només haurien d'estar al calaix per si arriba un brot molt important, que no hauria d'arribar".

El risc que veu és que els tribunals no resoldran igual que en les primeres onades de contagis, perqu ara les administracions compten amb les vacunes i, abans de retallar drets fonamentals, els tribunals demanaran que "accelerin" el procés de vacunació.

A més, tem que, quan decaigui l'estat d'alarma, "determinats collectius" impugnin davant el TSJC les decisions que pugui prendre el Govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés