Publicat 19/11/2019 17:02:38 +01:00CET

Salvadó declara al TSJC que la Hisenda catalana es va limitar a les competències autonòmiques

El diputat d'ERC al Parlament i exsecretari d'Hisenda del Govern Josep Lluís Salvadó.
EUROPA PRESS

Nega tenir vinculació amb l'organització de l'1-O

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El diputat d'ERC al Parlament i exsecretari d'Hisenda del Govern, Josep Lluís Salvadó, ha declarat aquest dimarts en qualitat d'investigat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha explicat a la magistrada instructora que el desenvolupament de l'Agència Tributària catalana es va limitar a les competències autonòmiques, han informat fonts coneixedores de la declaració.

El TSJC el va citar després que la magistrada que instrueix la causa, que també afecta l'ex-número dos de la Conselleria d'Economia Josep Maria Jové, es declarés competent a l'octubre i ampliés la seva investigació a Salvadó, després de rebre una exposició raonada del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que també investiga la logística de l'1-O amb una trentena de processaments.

En la seva declaració, Salvadó només ha respost les preguntes de la seva advocada i els dubtes que li plantejava la jutgessa, i ha negat que tingués cap tipus de participació en l'organització de l'1-O, a més d'explicar que un correu que va rebre sobre el referèndum era de caràcter publicitari, per la qual cosa també l'havien rebut milers de militants d'ERC, han informat fonts coneixedores.

També ha aportat 35 documents per demostrar, amb anàlisis econòmiques, que l'Agència Tributària catalana va actuar correctament, i ha insistit davant de la magistrada que no es van sobrepassar les competències autonòmiques.

El diputat ha argumentat que durant l'aplicació del 155 de la Constitució a Catalunya el Govern català va revisar tot allò relatiu a l'Agència i que només es va fixar en un programa que ocupava unes quatre persones de les més de 700 que treballen en aquest organisme.

La seva declaració ha durat unes tres hores i ha començat les 12, quan ha arribat al TSJC al costat d'un centenar de dirigents d'ERC que s'han concentrat davant del Palau de Justícia, entre els quals hi havia el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Alba Vergés, Chakir el Homrani i Josep Bargalló, i també hi han acudit els diputats de JxCat al Parlament Albert Batet i Francesc de Dalmases.

INDICIS

Salvadó està investigat per presumptes delictes de malversació de fons, revelació de secrets i desobediència greu per la seva presumpta relació amb el "full de ruta" per aconseguir la independència per la via unilateral a través de l'1-O, segons l'acte que va dictar a l'octubre la magistrada instructora de la causa, María Eugenia Alegret.

La magistrada també va relatar que Salvadó, que era subordinat de Jové, va treballar almenys des de principis del 2016 "de manera intensa en el disseny de les anomenades estructures d'estat", i dirigia projectes com el finançament d'un nou estat, la creació d'un banc central de Catalunya, la supervisió del sistema financer i la creació d'una Hisenda catalana.

En l'acte es detalla que, dels correus electrònics i les converses telefòniques intervingudes, s'"infereix indiciàriament" la seva participació en l'organització de l'1-O, que coneixia que s'havien enviat targetes censals i que tenia encomanada la coordinació dels escenaris posteriors.

SISTEMA SPRIU

Així mateix, es vincula a Salvadó amb la creació del sistema informàtic Spriu per suposadament recaptar impostos estatals no cedits a la Generalitat, al que es van destinar 241.383 euros, i que va suposar 16.162 euros desactivar-lo quan es va aplicar l'article 155.

Amb aquest sistema, va valorar la magistrada, es pretenia en una primera fase, mitjançant convenis de col·laboració entre l'Agència Tributària catalana, ajuntaments i ens públics autonòmics, que ingressessin impostos estatals i cotitzacions a la seguretat social, perquè la hisenda catalana els liquidés a l'Agència Tributària estatal i, "després del referèndum d'independència, servissin per finançar el nou estat".

Salvadó, de la mateixa manera que Jové, va ser detingut el 20 de setembre del 2017 per la Guàrdia Civil en l'operació en la Conselleria d'Economia de la Generalitat, i va estar investigat pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona fins que, per la seva condició d'aforat, s'ha traslladat la causa al TSJC.