Actualitzat 20/05/2014 17:40

Sáenz (ex Santander) augura crèdit més difícil i més car a Europa a curt termini

Alfredo Sáenz
EUROPA PRESS

Creu que Espanya s'està convertint en una 'mini Alemanya' després dels ajustos i reformes

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Deusto Business School i exconseller delegat de Grup Santander, Alfredo Sáenz, ha augurat aquest dimarts que a curt termini hi haurà més dificultat de crèdit a Europa i que serà més car per les exigències normatives de capital, i que Espanya té l'afegit que cal substituir al 50% del sector financer que ha desaparegut, i això "no és un procés fàcil".

En la conferència de Dinars Cambra 'La recuperació. Oportunitats', ha considerat que el sistema financer espanyol ja ha arribat a un punt "raonablement concentrat" i competitiu, i que amb la crisi ha après a tenir una visió llarg termini contracíclica i a diversificar-se, i que ha multiplicat la capitalització i la liquiditat, mentre que ha redimensionat la xarxa de sucursals que va créixer desorbitadament abans de la crisi.

Sáenz ha considerat que les regles del joc han canviat, i que ara hi ha l'oportunitat d'"aprendre lliçons i fer millor les coses en el futur", i ha opinat que Espanya ha avançat molt en els seus ajustos i s'està convertint en una 'mini Alemanya', però amb un elevat atur i poc consum intern.

"Espanya cada vegada s'assembla més a l'Alemanya de fa uns anys, Alemanya cada vegada s'assembla més a la França de fa uns anys, i França cada vegada s'assembla més a l'Espanya de fa uns anys", ha mostrat en un gràfic en forma de cercle.

DEMANDA INTERNA FEBLE

L'exdirectiu financer preveu que el rebot de la demanda interna a Espanya serà "feble i selectiu" per l'alt deute i la pressió sobre les rendes després de la caiguda de salaris, tot i que com a aspecte positiu el país té la basa de la competitivitat, i ha posat l'exemple que un enginyer de nova contractació a Espanya costa un terç que en altres països europeus.

Ha incidit que cal treballar a exportar i reindustrialitzar, i perquè la construcció torni a tenir un pes raonable al PIB, perquè crea feina i activa el consum: "L'immobilisme no és una opció viable".

Respecte a les assignatures pendents de l'economia espanyola a mitjà i llarg termini, ha recalcat quatre: la sostenibilitat de les finances públiques, tenir una educació enfocada al mercat laboral, ser un país atractiu per als negocis (que faciliti la creació i capitalització d'empreses i elimini burocràcia) i emprendre la reforma energètica, perquè "l'energia serà el factor fonamental de localització industrial".

A més, ha instat a tenir aquests problemes més presents en el debat actual: "Estem molt centrats en els debats a curt termini sobre les reformes ja fetes, i no es parla del mitjà termini i de què fer a partir del 2015, que són reformes que no es poden aplicar ràpid perquè són de resultats lents".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés