Publicat 7/8/2019 18:43:44 +02:00CET

Ryanair planteja tancar les bases de Girona, Las Palmas i Tenerife Sud i les TCP anuncien una vaga

Fotografia d'arxiu d'avions de Ryanair (arxiu)
RYANAIR - Archivo

MADRID, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

Unió Sindical Obrera (USO) i el sindicat de tripulants de cabina de passatgers de línies aèries (Sitpla) han anunciat una convocatòria de vaga a Ryanair després que l'aerolínia els hagi informat de la intenció de tancar les bases a Las Palmas i Tenerife el proper 8 de gener, així com el possible tancament de la de Girona i acomiadaments en general.

Els sindicats i l'empresa s'han reunit aquest dimecres en el Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) per a la constitució de la taula negociadora del conveni col·lectiu, després de la qual els representants de Ryanair han sol·licitat una segona trobada, ja sense mediació, per anunciar aquestes retallades.

Per això, tots dos sindicats han anunciat una vaga "contra el comportament abusiu d'aquesta companyia", tal com ha indicat el secretari general d'USO-Ryanair, Gustavo Silva. La vaga encara no té data, però segons els terminis de la legislació espanyola haurà de ser al setembre.

Referent al tancament de les bases, el vocal de Sitcpla Manuel Lodeiro ha manifestat que "és injustificable el victimisme" de la companyia davant les pèrdues "sent una empresa en constant augment de beneficis" i que, mentre "vol efectuar acomiadaments" també està "en ple procés de reclutament de personal amb diversos processos oberts".

Pel que fa a la reunió de mediació per constituir la taula de negociació per al primer conveni col·lectiu de l'aerolínia a Espanya, ha conclòs sense acord.

Els sindicats USO i Sitcpla critiquen que els representants de Ryanair hagin provat de modificar l'acord signat el passat 9 de gener a les bases de constitució de la taula en incloure-hi noves clàusules, com el trasllat de les reunions de negociació a Dublín.

IMPACTE PEL RETARD DELS 737 MAX

Ryanair ja va avançar al febrer possibles ajustos a les seves bases per l'evolució del negoci derivada de la incertesa del 'Brexit', després d'increments més moderats que en les temporades anteriors, i per sota del creixement del 8% previst en el conjunt d'Europa, a la qual cosa s'ha afegit l'impacte pel retard en l'entrega de la comanda de 30 avions 737 MAX, amb què comptava per a l'estiu i les entregues dels quals estan suspeses; aquest dimecres el sindicat de TCP portuguès també ha informat de la intenció de Ryanair de tancar la base de Faro.

Després de presentar els seus comptes, el conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, va anticipar en un vídeo que la companyia es veurà obligada a acomiadar personal, que s'aplicaran a finals de setembre, i un altre cop després del Nadal, després de la caiguda de beneficis, i va dir que a la companyia li sobren 500 pilots i 400 assistents de vol.

Ryanair va tancar el primer trimestre del seu exercici fiscal, finalitzat el passat 30 de juny, amb un benefici de 243 milions d'euros, un 21% menys que un any abans.