Actualitzat 02/04/2014 18:00

Ruz cita el 10 d'abril Bárcenas per saber si es va quedar amb diners

Luis Bárcenas
Foto: EUROPA PRESS

Anticorrupció defensa que els fons de l'extresorer "procedirien en part de comissions vinculades a adjudicacions públiques"

MADRID, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat a declarar el pròxim 10 d'abril l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias.

   Ho ha fet per intentar descobrir si es van quedar amb fons de la suposada caixa B de la formació i els van ingressar als seus comptes de Suïssa, en les que van arribar a acumular 48,1 milions d'euros el gener del 2008.

   Així consta a una sentència dictada aquest dimecres en què el magistrat assenyala que a l'actual moment de la investigació existeixen "indicis que determinarien una eventual distracció dels fons de la comptabilitat paral·lela o B del PP controlada per l'imputat senyor Bárcenas en la seva condició de gerent i després tresorer d'aquesta formació política".

   El jutge, que està pendent de rebre un informe policial sobre les correlacions que podrien existir entre la comptabilitat manuscrita de Bárcenas i els seus moviments bancaris a Suïssa, destaca a la seva resolució que l'extresorer del PP i la seva dona van experimentar un "creixement" del seu patrimoni durant el període investigat i que, segons un informe de l'Agència Tributària, van defraudar 11,5 milions d'euros entre els anys 2000 i 2011.

   Ruz justifica la diligència, sol·licitada per les acusacions del Partit Socialista de València i l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (ADADE), perquè els imputats aportin la documentació que estimin que "necessita l'exercici del seu dret de defensa" i per "l'aclariment dels fets objecte d'instrucció".    

"COMISSIONS PER ADJUDICACIONS PÚBLIQUES"

   Ruz cita a declarar Bárcenas, que segueix a la presó de Soto del Real (Madrid) des del 27 de juny del 2013, després que l'1 d'abril les fiscals del 'cas Gürtel', Concha Nicolás i Concha Sabadell, remetessin un informe en el qual assenyalaven que els fons de l'extresorer "procedirien, com a mínim en part, del cobrament de diferents comissions vinculades a adjudicacions públiques".

   Aquestes aportacions, segons apunten les fiscals, "s'haurien ocultat a la Hisenda Pública" i no s'haurien reflectit "en les corresponents declaracions tributàries" presentades per l'extresorer i la seva dona.

   També deixen per escrit que a la peça sobre els 'papers de Bárcenas', en què la Fiscalia està representada per Antonio Romeral, s'investiga "una suposada comptabilitat paral·lela o caixa B del Partit Popular que es nodriria, bàsicament, de donatius efectuats per persones relacionades amb entitats beneficiàries d'importants adjudicacions públiques".

   A més, Sabadell i Nicolás apunten que Bárcenas podria "haver detret" una part d'aquests fons "prevalent-se de la seva condició de gerent de la formació política i de l'opacitat de la referida comptabilitat paral·lela, encobrint aquestes sostraccions com a suposats lliuraments a diferents destinataris".

S'INVESTIGUEN 300.000 EUROS

   En concret, Bárcenas podria haver-se apropiat de 150.050,61 euros que, segons l'acusació popular que exerceix el PSOE valencià, hauria dipositat als seus comptes a Suïssa, que es repartien entre el Dredner Bank i el Lombard Odier de Ginebra.

   A més, les fiscals destaquen que aquest procediment investiga la "possible detracció" de la caixa B del PP de 149.600 euros que haurien estat retirats amb la finalitat de comprar accions de Libertad Digital i que, tot i això, es van ingressar a un compte de Rosalía Iglesias des de la que es va pagar "un immoble", referint-se a l'habitatge que el matrimoni tenia a l'estació d'esquí de Vaquèira Beret.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés