Actualitzat 21/10/2018 18:10

Rússia expressa la seva "preocupació" pel desig de Trump de retirar a EUA d'un acord sobre armes nuclears

Vladimir Putin, President de Rússia
AP / POOL NEW

   MOSCOU, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

   El viceministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Riabkov, ha expressat aquest diumenge la "preocupació" del Kremlin per la intenció del president nord-americà, Donald Trump, de denunciar l'històric acord bilateral signat fa 30 anys sobre armes nuclears de mitjà i curt abast (INF).

   Trump va anunciar aquest dissabte que els Estats Units abandonaria l'INF al·legant un suposat incompliment per part de Moscou. "Rússia ha violat l'acord. L'han estat violant durant molts anys (...) Així que finalitzarem l'acord. Marxarem", va dir durant un míting en Nevada.

   Des de Moscou, "observem amb condemna i preocupació" els plans nord-americans, ha dit Riabkov en declaracions a la premsa recollides per l'agència de notícies Sputnik.

   El 'número dos' de la diplomàcia russa ha afirmat que Washington "no té fonament algun per acusar Rússia de violar l'INF". En la seva opinió, és "un nou intent dels Estats Units d'aconseguir mitjançant el xantatge que Rússia faci concessions en matèria de seguretat estratègica internacional".

   Riabkov ha recordat que no és la primera vegada que els Estats Units dóna l'esquena a un tractat internacional per suposats incompliments de l'altra part, esmentant l'acord nuclear signat en 2015 per les potències mundials amb Iran.

   El responsable rus ha advertit que el Kremlin no permetrà que els Estats Units continuin actuant de manera unilateral, indicant que podria respondre fins i tot amb mesures de caràcter militar, si bé ha subratllat que Rússia preferiria evitar aquest escenari.

   Riabkov ha confiat que el conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Bolton, que arribarà el dilluns a Rússia, "doni explicacions intel·ligibles sobre el caràcter de les intencions dels Estats Units". Bolton té previst reunir-se amb el president, Vladimir Putin, el ministre d'Exteriors, Sergei Lavrov, i el seu homòleg, Nikolai Patrushev.

   L'INF, signat en 1987 pels Estats Units i Rússia sense data de caducitat, prohibeix a les parts disposar de míssils balístics terrestres o míssils de creuer amb un radi d'acció d'entre 500 i els 5.500 quilòmetres. Tots dos països s'han acusat diverses vegades al llarg d'aquestes tres dècades de violar els seus termes.

   La retirada de l'INF marcaria una forta ruptura en la política de control armamentístic dels Estats Units i s'enfronta a l'oposició de sectors moderats dins del Departament d'Estat i del Pentagon. És probable que les declaracions de Trump es concretin dilluns que ve, quan es reuneixi amb la seva cúpula de seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés