Publicat 5/9/2019 22:47:38 +02:00CET

Rull, Turull i Sànchez demanen al Suprem que ordeni a Espanya Global la retirada de l'informe sobre el procés

MADRID, 5 set. (EUROPA PRESS) -

La defensa dels exconsellers catalans Jordi Turull i Josep Rull i de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat de JxCat suspès Jordi Sànchez ha presentat un escrit davant el Tribunal Suprem en el qual denuncien que l'informe sobre el procés independentista elaborat pel Ministeri d'Afers exteriors vulnera la seva presumpció d'innocència, per la qual cosa demanen que es retiri de la pàgina web oficial en la qual va ser publicat.

Es tracta de l'informe elaborat per la Secretaria d'Estat de Espanya Global, dependent del departament que dirigeix Josep Borrell, titulat 'La realitat sobre el procés independentista' i que va ser publicat l'agost passat. El text, de 72 pàgines, recull una cronologia del procés des de la Diada de 2012 i inclou els delictes pels quals els impulsors de el 1-O estan sent jutjats, s'explica el procés penal i es defensen "la independència i garanties del sistema judicial".

La defensa de Rull, Turull i Sànchez, que es troben a la presó provisional a l'espera de sentència, cita especialment vuit passatges de l'informe que descriuen successos com els incidents durant la jornada del referèndum amb frases com que "la resistència d'alguns ciutadans (a les autoritats) no va ser només passiva" o que la violència policial "no va ser sistemàtica".

Amb tot, posa l'accent en les referències a la participació dels jutjats en els fets que se'ls imputen, com quan el text d'Espanya Global assevera que "van desobeir al Tribunal Constitucional" o que el Codi Penal persegueix declarar la independència mitjançant "un alçament públic".

"S'ASSUMEIXEN LES TESIS ACUSATORIES"

Per a la defensa, "és evident que en diversos dels passatges exposats s'assumeixen les tesis acusatories i ja s'està pressuposant" que els acusats "són culpables dels fets pels quals encara no han estat sentenciats, la qual cosa és clarament incompatible amb la jurisprudència existent en matèria de presumpció d'innocència, un dret fonamental el respecte del qual és exigible a tots els poders de l'Estat, inclòs l'Executiu".

Per tot això, Rull, Turull i Sànchez sol·liciten a la Sala II (penal) del Suprem que "requereixi a la Secretaria d'Estat de l'Espanya Global que al més aviat possible retiri de la seva pàgina web i altres mitjans de difusió pública el document en qüestió".

En la seva opinió, es tracta d'una vulneració del dret fonamental a la presumpció d'innocència i del Conveni Europeu de Drets Humans, per la qual cosa ja avancen que recorreran davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg.

Aquesta és la primera reacció a l'informe des del punt de vista jurídic, si bé la Generalitat de Catalunya ja va avançar dimarts passat que emprendrà accions legals. Com els polítics presos, opina que vulnera la presumpció d'innocència d'aquests i, a més, que "s'està perjudicant la imatge de Catalunya, especialment en l'exterior".