Publicat 29/07/2015 12:04

Rull (CDC) diu que l'Estat defensa interessos contraris a Catalunya al TTIP

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha advertit que com que no es disposa d'un Estat propi, la Generalitat no està a la mesa de negociació sobre l'Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP) i qui negocia per a la ciutadania, les empreses i els consumidors catalans, que és el Govern espanyol, "defensa posicions en contra dels interessos de Catalunya".

En unes jornades de CDC per abordar el tractat internacional, Rull ha advertit que el posicionament d'Espanya en la negociació es decanta a favor de les multinacionals, un model que Rull afirma que CDC no comparteix, ja que la seva intenció és que el benefici reverteixi en l'empresa catalana "que té la seva base en les pimes" i en els consumidors.

Rull ha demanat que no s'abordi l'assumpte de manera maniqueista, perquè segons els experts, ha narrat, el tractat aportaria un increment de 120.000 milions d'euros anuals per a la UE i un increment del PIB europeu d'entre un 0,5 i un 1 punt de la Unió, el que segons la seva opinió "si es fa bé, podria revertir en benefici de les pimes".

Amb tot, el coordinador ha alertat de les ombres que pengen sobre aquest tractat de lliure comerç entre EUA i Europa, que ha aclarit que va més enllà d'establir uns aranzels i que posen en risc "els estàndards de qualitat establerts per la UE".

Segons Rull, aquests estàndards són molt més laxos als EUA que a Europa, el que provocaria que els productes americans siguin més competitius i podria portar a rebaixar els estàndards de qualitat europeus per competir amb els estatunidencs.

El coordinador ha destacat que "no es poden subordinar els objectius europeus vinculats a la protecció de la salut, de la seguretat i del medi ambient, als 120.0000 milions d'euros".

Ha avisat que cal llegir "la lletra petita del tractat" perquè aquí hi ha la clau per veure si l'acord és beneficiós, ja que recollirà, entre d'altres coses, si es manté el principi de precaució europeu --per la qual cosa quan existeix la incertesa científica sobre un producte que pot ser perjudicial per a la salut, no es pot posar al mercat--, mentre que per als americans és al contrari, si no es demostra que és perjudicial, no es retira.

"Hi ha oportunitats però també hi ha amenaces", ha explicat Rull que ha incidit en la importància d'una negociació a la qual el Govern català no té accés, ja que no disposar d'un estat propi afecta els catalans de manera determinant, ha afegit.

Per a Rull es tracta d'una nova expressió que Catalunya "necessita unes eines per defensar els ciutadans i això passa per disposar de la sobirania".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés