Publicat 17/10/2019 13:08:27 +02:00CET

Rufián demana lideratge a Catalunya i qüestiona els infiltrats: "Al final són els de sempre i són d'aquí"

El portaveu d'ERC al Congrés,  Gabriel Rufián (arxiu)
Europa Press TV - Europa Press

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reclamat lideratge a Catalunya per articular la "frustració i dolor" que hi ha en les protestes i, davant la violència que es viu als carrers, ha dubtat de les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre el fet que la provoquen infiltrats: "Al final són els de sempre i són d'aquí", ha manifestat.

Encara que ha defensat que Torra va expressar la seva condemna a la violència amb un missatge "contundent", Rufián ha declarat que "cal lideratge" a Catalunya per canalitzar la situació. "És necessari per poder articular la frustració i el dolor que hi ha als carrers", ha sostingut.

Segons el portaveu d'Esquerra, "tots" els partits han d'exercir aquest lideratge per reconduir la situació. "No hi ha cap polític català que no hagi de cridar a la mesura, a la concòrdia, a l'acord i a la paraula. M'és igual el partit, no es tracta d'independentisme", ha subratllat.

Rufián ha qualificat de "salvatges" les persones que hi ha darrere de la violència que s'ha viscut als carrers de Catalunya les últimes tres nits i ha assegurat que "la caputxa, la barricada i els cotxes cremats" no representen l'independentisme.

Pel que fa a l'autoria d'aquests aldarulls, Rufián ha qüestionat la teoria de Torra que, darrere dels actes violents, hi ha infiltrats: "Soc poc inclinat a les conspiracions, no en tinc ni idea. Al final són els de sempre i són d'aquí", ha resolt en declaracions a RNE.

En aquest sentit, el dirigent d'ERC ha lamentat aquestes accions perquè, mentre es parla de violència, no es parla del més important: "D'una sentència que no ajuda en res". "Mentre parlem de barricades, no parlem d'això", ha afirmat.

BUCH HA DE DONAR MÉS EXPLICACIONS

Pel que fa a les càrregues policials que s'han registrat aquests dies, Rufián ha reiterat que demana explicacions i responsabilitats al conseller Miquel Buch. "És inadmissible, algú m'ho ha d'explicar, que una furgoneta dels Mossos atropellés un xaval a Tarragona", ha assenyalat, en al·lusió a l'incident d'aquest dimecres.

"M'han de donar explicacions, aquest dimecres es van quedar curts i convé que el conseller doni més explicacions", ha indicat, però no ha arribat a demanar la dimissió de Buch, perquè considera que el problema va més enllà de qui ocupa el càrrec de conseller.

Segons ha subratllat, davant d'una "salvatjada" així, a qualsevol país democràtic el responsable sortiria a donar explicacions.