Actualitzat 03/03/2020 13:17

Rufián critica JxCat per haver-se assegut a la taula de diàleg i després criticar-la en un míting

Ricardo Rubio - Europa Press

No descarta demanar el 'no' per a la consulta que en resulti i fins i tot obre la porta al fet que n'hi hagi una altra després

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat aquest dilluns JxCat per haver-se assegut a la taula de diàleg amb el Govern espanyol i després "menysprear-la" en un míting, en al·lusió a l'acte de l'expresident Carles Puigdemont dissabte a Perpinyà (França).

"Està molt bé que t'aplaudeixin a Perpinyà però el repte és que t'aplaudeixin a Cornellà, Santa Coloma o Sabadell", ha afegit Rufián en la seva intervenció en un esmorzar informatiu que ha organitzat Nueva Economía Fórum, durant el qual, malgrat dir que se sent "orgullós" d'aquell acte, en el qual també hi va haver representació d'ERC, també ha críticat l'expresident Carles Puigdemont.

"Ni necessitem repetir el que som, ni necessitem fer exhibicionisme de les nostres conviccions. Potser no som els que més cridem per semblar més independentistes, però si els que més lluitem perquè hi hagi més independentistes", ha abundat el portaveu d'ERC.

Així, ha incidit que la seva formació està decidida a "liderar". "ERC no ha vingut només a guanyar, sinó a liderar, tingui els costos que tingui", ha postil·lat, i ha recalcat que "hi ha un mentrestant entre els ideals i la realitat que no entén d'èpica o de dreceres".

"ÈPICA", SER A LA PRESÓ

"Un mentrestant --ha afegit-- que és la vigília dels somnis. Nosaltres ens prenem tan de debò els nostres somnis que volem liderar i gestionar-ne les vigílies perquè si no ho farà un altre i, segurament, ho farà contra nosaltres".

Rufián s'ha referit diverses vegades a l'"èpica" de l'acte de Perpinyà i ha reivindicat l'"èpica" de la seva formació: "Qui cregui que ens falta èpica que vagi a la cel·la de Junqueras", ha reblat, alhora que ha deixat clar que el seu partit exercirà "responsabilitat" però des del convenciment que "no només amb èpica o amb banderes es fa sortir la gent de l'atur o d'un desnonament".

"A nosaltres no ens veuran asseguts a una taula de diàleg a La Moncloa entre setmana per menysprear-la en un míting el cap de setmana", ha remarcat, després de subratllar que això no vol dir que renunciïn a la mobilització. De fet, ha afegit que la taula no existiria sense la mobilització de l'independentisme i que totes dues coses s'han de combinar.

NO ESTEM JUGANT AL PÒQUER

També ha aprofitat per recordar expressament a l'exconsellera Clara Ponsatí que en la taula entre governs "no s'està jugant al pòquer" i ha defensat la necessitat d'"aïllar" aquest fòrum: "Si una manifestació fa tremolar aquesta taula, anem malament", ha avisat.

Així mateix, ha deixat clar que ERC, sense renunciar "a cap solució" fa una aposta clara per la "multilateralitat". "Ens trobem davant un conflicte d'aital envergadura que la solució serà multilateral o no serà", ha asseverat.

Així, ha reivindicat la "fita" que representa la simple constitució de la taula, un "compromís electoral" d'ERC, que va prometre fer seure l'executiu espanyol a una taula de negociació.

El dirigent independentista ha advertit que l'estratègia que està desplegant ERC de desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez i pactar amb el PSOE aquesta taula de diàleg no és "a canvi de res".

"Sense taula, no hi ha legislatura", ha tornat a avisar, davant la sots-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, present en l'acte al qual també han assistit el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban i el diputat d'EH Bildu Oskar Matute.

BORRÀS ES DISCULPA PER LA SEVA ABSÈNCIA

En canvi, no hi ha hagut representació de JxCat, tot i que després la portaveu parlamentària dels de Puigdemont, Laura Borràs, ha traslladat les seves disculpes. Segons ha explicat, la seva intenció era anar a l'esmorzar, però dilluns va sortir "molt tard" de la presó de Lledoners i aquest dimarts ha aterrat a Madrid més tard del previst després d'un "vol força mogut" pel vent.

Rufián ha assenyalat que la segona reunió de la taula de negociació s'hauria de celebrar "abans de la tercera setmana de març, si pot ser al Palau de la Generalitat", i ha remarcat ara no ens trobem davant una "fase resolutiva" del procés polític que viu Catalunya, sinó davant d'una "acumulativa".

En aquest context, ha emfatitzat que, tot i que l'objectiu final d'ERC encara és "la república catalana", en el "mentrestant" cal aconseguir que la "gent confirmi la proposta que sorgeixi de la taula de diàleg i negociació entre governs".

"Aquesta ha de ser la prioritat immediata que l'últim punt de l'acord entre ERC i el PSOE per conformar aquesta taula es compleixi", ha dit, per definir la consulta al poble de Catalunya com "un canvi de paradigma total".

Així, ha destacat que "l'independentisme ha de permetre que aquesta proposta es voti, sí o sí", tot i que ERC pugui apostar pel 'no'". "És a dir, fins i tot sense estar-hi d'acord. Davant el dubte, democràcia. De fet, un cop pactada una consulta, qui diu que no n'hi pot haver una segona?, ha preguntat després.

A més a més, ha recalcat que la seva formació espera "el millor del Govern espanyol", però també està preparat "per al pitjor", que "l'esquerra espanyola torni a decebre". "No és mania, és memòria", s'ha justificat per recordar què va passar amb la reforma de l'Estatut.

VINCULA LA TAULA AMB ELS PGE

D'altra banda, ha explicat que el Govern central encara no s'ha posat en contacte amb ells per parlar del projecte de pressupostos i que estaran disposats a "escoltar" els seus plantejaments sempre que la taula de diàleg es demostri "efectiva" i "sobretot si després de la segona reunió ningú no té la temptació de dir 'estem bloquejats'".

També ha assenyalat que no està previst que en la taula de diàleg es tractin qüestions personals com els indults als condemnats pel procés, fet que implicaria assumir "una mena de perdó" pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. "Les causes personals són l'última cosa que s'ha de tractar si és que es tracten", ha afegit.

Respecte a les futures eleccions catalanes, ha pronosticat que "seran entre el PSC o ERC". "Aquí és on hi ha l'envit, com ho seran també les generals", ha postil·lat. Rufián no ha volgut especular amb la possibilitat que Junqueras pugui encapçalar la candidatura de la seva formació en els comicis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés