Actualitzat 09/09/2015 09:41

Rosell creu que la tercera via catalana "potser arriba tard" tot i que encara es pot negociar

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rosell, ha afirmat aquest dimecres que la proposta de l'anomenada Tercera Via per a Catalunya "potser arriba tard" però creu que "sempre hi ha temps per negociar-lo tot" i espera que després de les eleccions autonòmiques del 27S "immediatament s'obri un diàleg.

"És el que havíem d'haver fet aquests anys, perquè estem en un problema polític, no econòmic", ha dit.

En diverses entrevistes radiofòniques recollides per Europa Press, Rosell ha demanat un diàleg que tingui com a prioritat el benestar dels ciutadans, que opina que és la prioritat de tots, "i no el benestar de les estructures polítiques" ni de Catalunya ni de la resta d'Espanya.

Per al president de la patronal, el problema està aquí des del 2006, quan es va negociar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, així que les propostes de diàleg podien haver-se fet abans.

"Podíem haver-ho fet entre tots, hem comès errors, moltíssims, crec que no hi ha ningú que no hagi comès cap error", ha admès.

Això sí, ha discrepat dels que acusen els empresaris de falta de contundència. Ara, creu que ja no és possible "partir de zero", però sí "recompondre ponts".

A Rosell li sembla "fantàstic" que hi hagi un acte sobre una tercera via a Madrid, però creu que el problema és que això "no s'explica a Catalunya" i, sobretot, que falta un debat amb dades reals sobre el que suposaria la independència.

D'ON SURTEN LES PREVISIONS SOBRE PENSIONS O OCUPACIÓ?

"El debat és molt lleuger, amb poca informació, hi ha centenars de preguntes que ens hauríem de fer", ha lamentat.

Segons la seva opinió, en aquest moment només hi ha "eslògans", titulars i portades, mentre que a ell li agradaria saber d'on surten les previsions de la Generalitat sobre pensions o ocupació en una Catalunya independent, i debatre sobre ells.

Rosell ha reconegut que li preocupa el que està passant a Catalunya davant de les propostes d'alguns partits nacionalistes per al 27S i ha assegurat que a les multinacionals, que tenen en compte molts factors a l'hora de prendre les seves decisions d'inversió, "el que està passant a Catalunya no els agrada", però ha deixat clar que "encara no hi ha alertes en vermell".

Segons la seva opinió, és clar que hi ha riscos, i així ho reflecteixen els comentaris de les agències d'avaluació i les preguntes que fan persones d'altres països, que pregunten "què està passant".

Amb tot, ha minimitzat l'impacte de la situació de Catalunya en la prima de risc, recordant que el 2012 era molt més alta: "Jo signaria tenir aquesta prima durant molt de temps".

Així, creu que "ara mateix el risc encara és mínim i hi ha possibilitats de solucionar-lo".

LA CLAU ÉS LA UE

Segons la seva opinió, la clau del problema és Europa, perquè ha destacat que els Tractats deixen clar que un país que se separa del seu queda fora de la UE, i considera que en un moment històric en què cada vegada hi ha més lleis europees i menys espanyoles donar un pas enrere en aquest procés d'integració seria una equivocació històrica: "No podem crear altres fronteres", ha avisat.

L'empresari ha posat en valor que durant la Transició Espanya va superar problemes polítics molt més greus, i ha insistit que el problema gravíssim que hi ha sobre de la taula cal resoldre-ho: "Quan hi ha un problema polític cal resoldre-ho perquè si no s'enquista i moltes vegades explota".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés