Publicat 07/02/2021 11:15

Ros i Pacheco demanen al proper Govern més inversió social per revertir les retallades

El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, i el de CC.OO., Javier Pacheco,en la manifestació sindical pel Dia del Treball a Barcelona (ARXIU).
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Els líders d'UGT i CCOO de Catalunya demanen solucions a curt termini davant la pandmia

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

Els secretaris generals d'UGT de Catalunya, Camil Ros, i de CCOO, Javier Pacheco, coincideixen a demanar al Govern que surti de l'eleccions més inversió social per revertir les retallades socials.

En declaracions a Europa Press, tots dos apunten que l'Executiu ha de liderar la recuperació amb "solucions a curt termini" que reactivin els sectors afectats per la crisi de la Covid-19.

Per a Ros és necessari tenir "una mirada a curt termini" per buscar solucions i polítiques per fer front a la pandmia i la crisi econmica.

Pacheco assegura que la Generalitat s'ha de "posar a l'alada" dels pasos del seu entorn en ingressos, amb un canvi fiscal que signifiqui més progressivitat en els ingressos, cosa que permetria recaptar fins a 12.000 milions d'euros més cada any, afirma.

A més, veu necessries polítiques de concertació que permetin "que governi amb la participació de la societat civil", i assenyala com a eines la llei de participació social i el Consell de Dileg Social.

ESTABILITAT POLÍTICA

L'estabilitat política és una altra reivindicació de tots dos dirigents: Ros posa mfasi en una política pactada i estable --cosa que considera que no s'ha aconseguit "fins ara"-- per poder sortir de la crisi.

El responsable d'UGT també apunta a més coordinació entre Barcelona i Madrid, i assegura que "l'Estat hauria de ser més paraigua, més enll dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO)".

Pacheco explica que és necessari "posar fi al conflicte polític que ha paralitzat la capacitat legislativa de l'administració", i recuperar l'estabilitat institucional.

PROTECCIÓ AL TREBALLADOR

Segons Pachecho, la Generalitat "ha de potenciar un espai de negociació collectiva" per construir un marc de relacions laborals a Catalunya, i lamenta el poc suport i iniciativa del Govern fins ara.

El líder sindical afegeix que es pot "posar fi a la precarietat laboral sense dependre de l'Estat" i que la societat civil ha d'acordar un salari mínim interprofessional a Catalunya que aconsegueixi 1.239 euros al mes en 14 pagues.

En aquesta línia, Camil Ros reclama crear una línia d'ajudes de formació perqu els treballadors que estan afectats pels ERTO es puguin reciclar.

NOU MODEL

La creació d'un nou model productiu és una altra de les grans reivindicacions dels dos principals sindicats, que reclamen revertir la baixada salarial i garantir que les empreses no puguin acomiadar fcilment.

Ros destaca que les patronals i les cambres de comer han de ser conscients que, si reben "injeccions públiques de capital, s'han de garantir els llocs de feina", en referncia a la sollicitud de les empreses de no haver de mantenir els llocs de feina afectats per ERTO durant un any.

Javier Pacheco demana aprofitar la pandmia per fer aquest canvi de model per reforar els serveis públics i apostar per la digitalització i la lluita contra el canvi climtic.

"Tenim una oportunitat per reequilibrar el model econmic del país", sosté el líder de CCOO, que demana també recuperar la sobirania industrial i equilibrar el seu pes amb el del turisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés