Publicat 25/12/2019 10:54:47 +01:00CET

Roger Torrent al Rei: "El preocupant és una monarquia que veu Catalunya com a preocupació"

El president del Parlament, Roger Torrent, en l'ofrena anual a la tomba de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià, a Barcelona el 25 de desembre de 2019
EUROPA PRESS - PAU VENTEO

BARCELONA, 25 des. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reaccionat al missatge nadalenc de Felip VI, quan va dir que Catalunya és una seriosa preocupació, replicant-hi que "el que és preocupant és una monarquia que veu Catalunya com una preocupació".

Ho ha dit aquest dimarts en el cementiri barceloní de Montjuïc, després de l'ofrena anual davant la tomba de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933.

Torrent ha afirmat que la monarquia "és incapaç de donar també una resposta a l'alçada de les circumstàncies, allò que demanen el conjunt dels catalans i les catalanes, que és més democràcia".

"El que és preocupant és un Estat que respon a aquesta voluntat majoritària d'aquesta societat amb repressió, amb presó i exili", ha afegit.

DIÀLEG

El també dirigent d'ERC ha evocat Francesc Macià recordant que "va viure en un context de repressió contra Catalunya, i podia haver quedat al marge, però no ho va fer".

I ha destacat que Macià "també representa el diàleg, un diàleg polític gràcies al qual el president Macià --i així ho va fer-- va entendre que s'avançava políticament", i per això Torrent ha demanat diàleg també avui dia.

"Exigim la nul·litat del procediment i la llibertat dels presos i exiliats", i ha considerat imprescindible que el Govern central negociï una solució democràtica al procés independentista: per a ell, passa per consultar els catalans a les urnes per decidir el futur de Catalunya.