Publicat 07/10/2021 21:19

Rodríguez Zapatero se sent en "deute" per no haver aconseguit una estabilitat després de la sentència de l'Estatut

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero en la presentació del seu llibre
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Defensa el dileg com una fi en si mateix: "Cal autodeterminarse en favor del dileg"

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dijous que es pregunta qu va poder haver ofert després de la sentncia de l'Estatut del Tribunal Constitucional (TC): "Em sento amb un deute, d'haver tingut un altre acompliment en el que va ser el meu afany per la tasca d'aconseguir a Catalunya una estabilitat" després de la sentncia.

"Em quedo amb l'amargor, després de la histria de l'Estatut de Catalunya, de poder haver contribut a un escenari d'estabilitat", ha explicat en l'Ateneu Barcelons durant la presentació del seu llibre 'No vaig a trair a Borges' (Fus Editorial).

Ha dit que no va tenir capacitat de reacció davant la sentncia i ha recordat que era un moment de crisi econmica: "Qu podria haver llanat, qu podria haver posat sobre la taula perqu no s'aconseguís tot aquest espiral que ens va llanar a 2017?".

L'expresident socialista ha recordat que poc després va passar a ser president Mariano Rajoy (PP), sobre la "capacitat de reacció" del qual ha ironitzat.

Preguntat per la detenció i posterior posada en llibertat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Sardenya (Itlia), ha respost que existeix una divisió de poders "inequívoca", que provoca que ningú pugui anticipar el que ocorrer.

"TRISTA DESTINACIÓ"

Preguntat per quines lectures recomanaria als integrants de la taula de dileg entre el Govern i la Generalitat, s'ha decantat per 'No cosas', de Byung-Chul Han, que va comprar aquest dimecres i que ja gairebé ha acabat: "És imprescindible recuperar l'experincia de la relació directa, personal, el contacte, les mirades. No sé si ens va faltar en l'escenari de dileg, per cal recuperar-ho".

"No pot ser que ens resignem a tan trist destí d'una confrontació infinita. És un trist destí, encara que hi hagués un guanyador o un perdedor. Fem cas a Borges: no vulguem guanyar o perdre", perqu el millor d'un mateix no aflora quan es ven, sinó quan es produeix un retrobament, segons ell.

Ha demanat eixamplar la mirada, ha assegurat que la cultura podria contribuir al procés de dileg --passant d'una taula de dileg política a una taula de dileg cultural--, i ha reivindicat que el dileg no ha de ser un camí, sinó una fi en si mateix: "Cal autodeterminarse en favor del dileg".

Considera que "més enll de la taula de dileg cal fer una gran conversa social" --ha assegurat la seva disposició a mantenir un dileg sobre cultura i histria sobre Catalunya, la resta d'Espanya i la resta d'Europa--, i ha afegit que els millors moments pacífics de la histria han provingut d'un dileg generós, alguna cosa que en la histria d'Espanya ha estat difícil, segons ell.

També s'ha referit als 10 anys de l'anunci de la fi d'ETA: en declaracions als mitjans abans de la presentació, ha subratllat que "la democrcia no ha oblidat la memria de les víctimes", i ha defensat posar en valor els 10 anys de pau, i no les dcades de violncia d'ETA.

CONTRA LA PROSTITUCIÓ

Preguntat en la presentació per com avalua la seva prpia Presidncia i qu li va quedar pendent, ha apuntat a l'abolició de la prostitució: "Altres coses les vaig fer. Aix ho pensava. Sempre m'ha horroritzat", i ha dit que és l'ofici més vell del món perqu el més vell del món és la discriminació a les dones.

Considera que un altre gran tema pendent és que el catal se senti com a propi en tota Espanya: "Que sentim amb un poema en catal el mateix que jo sento quan llegeixo un poema de Borges", i ha defensat que la identitat és la llengua.

"PLACER" DE BORGES

Ha explicat que, amb el seu llibre sobre Jorge Luis Borges ha cercat "que tota la felicitat, el plaer, l'emoció, la commoció de llegir a Borges durant tants anys" contagi a altres lectors, i ha bromejat amb que no descarta publicar algun altre llibre.

Zapatero ha assegurat que té nostlgia de la política per no del poder i que se sent privilegiat, durant un acte presentat per la presidenta de l'Ateneu Barcelons, Isona Passola, i condut per la periodista Lola García, que ha obert l'actriu Francesca Pinyó amb una lectura de fragments de 'L'Aleph' de Borges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés