Actualitzat 26/11/2019 15:20:21 +00:00 CET

Rodrigo Lanza és condemnat a cinc anys de presó per l'anomenat "crim dels tirants"

Rodrigo Lanza, el seu advocat i, a continuació, l'acusació.
EUROPA PRESS

El jutge rebutja la petició de llibertat sol·licitada per la defensa per la "perillositat de l'acusat" i exclou la sol·licitud d'indult

ZARAGOZA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El tribunal de l'Audiència Provincial de Saragossa, presidit pel magistrat José Ruiz Ramo, ha condemnat Rodrigo Lanza pel denominat "crim dels tirants" a cinc anys de presó com a autor responsable d'un delicte de lesions doloses amb traïdoria en concurs amb homicidi imprudent, amb l'agreujant de cometre el delicte amb discriminació referent a la ideologia i amb l'atenuant d'arravatament.

Lanza també ha estat condemnat a indemnitzar els familiars de la víctima --pares, fills i germans-- amb 200.000 euros i al Servei Aragonés de Salut amb 5.620 euros.

Els fets van tenir lloc la matinada del 8 de desembre del 2017, al bar Tocadiscos de Saragossa, on Lanza va copejar Víctor Laínez. Tot i que els fets s'han conegut com el "crim dels tirants", el jurat no va considerar acreditat que els amics de Lanza li diguessin que Laínez portava uns tirants amb els colors de la bandera espanyola.

El jurat sí que considera provat, així es recull també en la sentència, que va haver-hi una conversa prèvia en la qual es va fer referència a la ideologia de Laínez com a "feixista, nazi" i a la nacionalitat de Lanza, com "sudaca, estranger" perquè és originari de Xile.

Després de ser copejat, Laínez va caure al terra desplomat i va quedar inconscient, i després li va donar una puntada de peu a la cara, cops de puny al cap i múltiples cops. A conseqüència d'aquestes lesions, Laínez va morir quatre dies més tard, el 12 de desembre, a la UCI de l'Hospital Clínic.

El jurat va considerar en el seu veredicte que no van ser les lesions que l'acusat va causar a la víctima les que li van provocar la mort, sinó l'impacte al cap de quan va caure al terra pel cop que l'acusat li va propinar, motiu pel qual es considera un delicte de lesions i un altre d'homicidi imprudent.

PETICIÓ DE LLIBERTAT

Respecte a la petició de llibertat, sol·licitada per l'advocat de la defensa, el magistrat l'ha rebutjat per "la gravetat dels fets imputats i la perillositat de l'acusat" i d'acord amb el jurat, exclou la sol·licitud d'indult per al condemnat.

Contra la sentència cal presentar recurs d'apel·lació a la Sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó en el termini de deu dies.

SENTÈNCIA

El magistrat assenyala en el text de la sentència que el jurat popular va arribar a la conclusió que la intenció de Rodrigo "era només lesionar" Víctor "i que no va haver-hi intenció de matar-lo, i per tant és l'autor de les lesions i de l'homicidi imprudent pel qual es condemna". El jurat popular va arribar a aquesta conclusió basant-se en els informes dels perits mèdics de Barcelona, proposats per la defensa.

El president del tribunal del jurat també entén que en el delicte de lesions conflueix l'agreujant de traïdoria, perquè l'acusat es va abalançar de forma sorprenent sobre la víctima per l'esquena i li va propinar un cop sec al cap, sense que tingués cap possibilitat de defensa.

Sobre l'agreujant d'acarnissament, el magistrat considera que "va ser terrible el resultat, i indubtable la brutalitat de l'acusat que va aprofitar que la víctima estava inconscient al terra, però no va allargar el patiment" de Víctor Laínez, "perquè l'anterior cop amb el terra, segons el jurat popular, va ser el que el va deixar inconscient, tot i que amb vida fins al dia de la defunció".

Conclou en aquest punt que tot i que no concorre jurisprudencialment la circumstància agreujant d'acarnissament, "aquesta manera despietada de puntades i cops sobre el cos exánime de la víctima van ser innecessaris per treure-li la vida" i per això si que té en compte aquest comportament de l'acusat en la individualització de la pena.

el més llegit

 1. 1

  Un detingut a Malgrat de Mar (Barcelona) per presumptament estafar 20.000 euros

 2. 2

  Mor un conductor en xocar amb un camió a l'autovia A-2 a Lleida

 3. 3

  En llibertat el detingut per atropellar cinc ciclistes a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 4. 4

  Un camió s'incendia en l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar (Tarragona)

 5. 5

  El butlletí del Parlament publica la resolució sobre la monarquia aprovada el divendres per JxCat, ERC i CUP