Actualitzat 08/02/2024 14:06

Roca Group construirà un forn de túnel elèctric a Gavà (Barcelona) i un altre a Burgos el 2025

El CEO de Roca Group, Albert Magrans (c), durant la roda de premsa d'aquest dijous a la planta de Laufen de Gmunden (Àustria)
EUROPA PRESS

El pressupost del 2024 contempla l'impuls d'aquesta tecnologia a tres plantes europees

GMUNDEN (ÀUSTRIA), 8 febr. (EUROPA PRESS) -

La catalana Roca Group preveu començar a construir un forn de túnel elèctric a Gavà (Barcelona) i un altre a Burgos el 2025, segons ha explicat el CEO de l'empresa, Albert Magrans, si bé ha matisat que cap dels dos està pressupostat, en una roda de premsa aquest dijous a la fàbrica de Laufen a Gmunden (Àustria), on Roca va instal·lar la primera d'aquestes màquines.

Els dos projectes estan vinculats a la petició del Perte per part de Roca i, el de Gavà, també als permisos administratius de l'empresa per al conjunt de l'ampliació de les seves instal·lacions al municipi.

Les dues plantes seran netes en emissions amb l'entrada en funcionament dels forns elèctrics: els actuals funcionen amb gas i constitueixen el 50% de les emissions del grup.

L'empresa contempla la instal·lació de tres forns elèctrics a ubicacions europees --que Magrans ha explicat que estan "en les últimes fases" de definir-- que en aquest cas sí que estan pressupostats amb els 26 milions que dedicarà a iniciatives sostenibles el 2024.

Ha defensat que "no importa si la inversió és al pressupost o no" perquè, en les seves paraules, l'empresa actua de manera molt flexible.

PLANTILLA

El CEO de Roca Group ha explicat que l'aposta pels forns de túnel elèctric no implicarà una reducció de la plantilla: "En un dia normal, hi ha molt poca gent treballant en els forns".

Un cop implementats aquests cinc forns, Magrans ha expressat la voluntat de "continuar accelerant" l'entrada en funcionament d'aquesta tecnologia a les altres fàbriques --en té 79 arreu del món--, si bé no ha detallat un calendari per fer-ho.

GMUNDEN

Roca Group va impulsar a Gmunden juntament amb Keramischer Ofenbau el "primer forn de túnel elèctric del món" en ceràmica sanitària que, segons Magrans, estan "en les últimes fases" de definir.

El disseny ha requerit quatre anys d'estudi i cinc milions d'euros, que s'han enfilat a deu milions amb la instal·lació en aquesta planta, que ha inclòs la construcció d'un edifici.

L'eina ha incorporat novetats en automatització i transport per minimitzar l'exposició dels productes fora del forn i reutilitza la calor generada per a altres fases de la producció.

"Va ser un èxit molt gran. És un canvi de paradigma que ens pot ajudar a descarbonitzar tota la indústria. Era un projecte de molt risc", ha recordat Magrans.

Ha explicat que han triat aquesta fàbrica centenària per impulsar la iniciativa perquè és on tenen el "millor equip" d'enginyers.

Roca Group és propietari del 66% d'Ofenbau per finançar el desenvolupament d'aquesta nova tecnologia a través de Roca Group Ventures, el seu fons d'inversió en start-ups del sector.

SOSTENIBILITAT

El CEO ha xifrat en 50 milions la inversió del grup en sostenibilitat des del 2021, i ha assegurat que aquesta aposta està "canviant la mentalitat de tota l'empresa" perquè integra aquest objectiu en el conjunt de la seva activitat: la companyia preveu assolir la neutralitat en carboni el 2045.

Magrans ha desvinculat la seva aposta pels forns elèctrics de la crisi de preus energètics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés