Roca diu que "el clima és molt tens en aquest moment" i que no veu "possible el consens" per canviar la Constitució

Miquel Roca, al centre, en el Col·legi d'Advocats de València
EUROPA PRESS
Publicat 14/11/2017 17:14:34CET

VALÈNCIA, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'advocat català i expolític, Miquel Roca, també un dels pares de la Constitució espanyola, ha indicat aquest dimarts, respecte a una possible reforma de la Carta Magna, que a Espanya "el clima és molt tens en aquest moment", per la qual cosa ha assenyalat que no veu "possible" el "consens" que es requereix per dur a terme aquesta modificació.

"El clima és molt tens en aquest moment i una Constitució que es va fer pel consens, des del consens, s'ha de reformar des del consens. Si no anirà malament i no veig possible aquest consens" a l'actualitat, ha exposat l'expolític, que no ha volgut parlar de la situació de Catalunya.

Roca ha parlat del debat entorn de la reforma de la Carta Magna en declaracions als mitjans de comunicació després de presidir a València l'entrega del XX Premi d'Estudis Jurídics Universitaris Manuel Broseta Pont i pronunciar en aquest acte la conferència 'Europa i Seguretat Jurídica'.

Tanmateix, quan ha estat preguntat per si considera que l'actual situació política i social d'Espanya no fa aconsellable dur a terme aquest procés de canvi, Miquel Roca ha precisat que "ho fa difícil". "Aconsellable pot ser que sí però ho fa difícil", ha respost. Amb referència a això, ha afegit que seria necessari comptar amb "suficient altura de mires" per dir "farem una cosa que és difícil però que val la pena".

L'expolític ha declarat que "tota Constitució sempre representa una gran manifestació de voluntat d'enteniment", per la qual cosa ha reiterat que només "si hi ha molta voluntat d'entendre'ns val la pena" abordar la reforma. "Això sempre és un pacte i per tant, cal veure si hi ha voluntat d'assumir els costos del pacte, no els beneficis. Si existeix aquesta voluntat serà fantàstic", ha matisat.

En aquest punt, quan ha estat preguntat per si repensar la Carta Magna en aquest moment seria més difícil que redactar-la a la Transició, Roca ha afirmat que en aquells moments "era molt més complicat per moltes raons".

"En aquell moment era necessari ser capaços de posar-nos d'acord. Era molt més difícil, sortíem d'una dictadura que encara se sentia. Era una cosa molt complicada, la situació econòmica era pitjor que la d'ara. Era molt diferent", ha assenyalat l'advocat, que ha valorat que en el passat es pogués fer i ha insistit en la conveniència de comptar amb "voluntat".

Miquel Roca ha comentat que personalment no ha estat "mai massa partidari de la reforma de la Constitució", no per "excés de paternalisme" sinó "perquè de vegades ha estat un desig poc concretat" i perquè no veu que es doni el "consens" necessari per abordar aquest procés.

"Es diu canviem la Constitució però en què la canviem", ha plantejat Roca, que ha agregat que a això se suma que a Espanya "el clima és molt tens en aquest moment" i que no veu "possible" el "consens" amb el qual va néixer la Carta Magna. "Una Constitució que es va fer pel consens, des del consens, s'ha de reformar des del consens. Si no, anirà malament", ha subratllat.

"RESOLDRE PROBLEMES PLANTEJATS"

No obstant això, l'expolític ha apuntat que "si la reforma de la Constitució serveix realment per resoldre problemes que hi ha plantejats" serà "el primer" a manifestar-se "entusiasta de la reforma".

Després d'això, Roca ha mostrat la seva disposició a acudir, com a pare constitucional, a la comissió formada al Congrés per abordar la reforma de la Carta Magna. Tanmateix, ha dit que quan sigui citat té previst assistir perquè és la seva "obligació" i perquè se sentirà "molt reconfortat de ser-hi" per poder donar la seva "opinió".

"No puc dir res més. Són els diputats i els senadors del moment els que han de dir què volen i què pretenen", ha afegit l'advocat.

PREMI D'ESTUDIS JURÍDICS

El XX Premi d'Estudis Jurídics Universitaris Manuel Broseta Pont s'ha concedit a la llicenciada en Dret, Marta Cantos Pardo, que ha concorregut a aquest guardó amb la monogràfica titulada 'La suspensió de la pena privativa de llibertat després de la reforma del codi penal: especial referència a la suspensió ordinària i les condicions de la suspensió'.

Aquesta distinció va ser establerta per reconèixer aquells llicenciats en Dret per les universitats valencianes que hagin destacat en cada promoció pel seu expedient i la seva formació jurídica. La dotació del premi, que compta amb el patrocini de la Real Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació, són 3.000 euros.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.