Publicat 05/08/2021 17:48CET

Robles rebutja incorporar en un nou Estatut les competències que va anul·lar el Constitucional en matèria de Justícia

La ministra de Defensa, Margarita Robles, durant una entrevista amb Europa Press, a 4 d'agost de 2021, en el Ministeri de Defensa, Madrid, (Espanya).
A. Pérez Meca - Europa Press

No contempla un escenari en el qual el Tribunal Suprem pugui revocar els indults del Govern als presos del procés

MADRID, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Defensa, Margarita Robles, considera que en cas que hi hagués un nou Estatut per a Catalunya no es podrien incorporar les competències que va anul·lar el Tribunal Constitucional en matèria de Justícia, sobretot les referides al Consell de Justícia de Catalunya.

En una entrevista amb Europa Press, Robles defensa crear un clima de retrobament amb aquesta comunitat autònoma i no contempla l'escenari que el Tribunal Suprem retiri els indults que va concedir el Govern als presos del procés. Això sí, reclama al president del Govern, Pere Aragonès, que governi per tota Catalunya.

El ministre de Cultura i dirigent del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar partidari de cedir a Catalunya les competències de l'Estatut que va anul·lar el Tribunal Constitucional, i entre elles està la creació d'un Consell de Justícia de Catalunya i nombroses competències de Justícia que anirien unides a aquest consell.

No obstant això, la titular de Defensa, magistrada de professió i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), considera que això no és possible. En aquest sentit explica que "amb el marc constitucional, el Consell ha de ser únic per tota Espanya". Margarita Robles recalca que "en aquesta part concreta la sentència del Tribunal Constitucional, al seu moment, va ser una sentència correcta".

I abunda en l'explicació aclarint que els òrgans autonòmics de govern dels jutges "no són possibles" perquè "ha de ser un Consell únic". No obstant això, precisa que "una altra cosa és que dins de les comunitats es pugui potenciar una figura que ja existeix en aquest moment, que són les sales de govern que existeixen en tots els Tribunals Superiors".

En aquest sentit, avala que es puguin "potenciar les competències de les sales de govern i els diferents Tribunals Superiors" i creu que hi ha un espai ampli en relació a aquestes sales de govern. Però recalca que "des del punt de vista constitucional no pot afectar al Consell General del Poder Judicial" perquè "tal com aquesta reconegut en la Constitució, és únic".

D'altra banda, la ministra de Defensa ha donat suport als indults que va concedir el Govern central als presos del procés. Admet que en política de vegades cal prendre decisions que "no són fàcils" però la justifica en honor "d'afavorir la convivència a Catalunya".

REVOCAR INDULTS: "SINCERAMENT, ÉS UN ESCENARI QUE NO CONTEMPLO"

Robles recorda que ella prové del món judicial i que en ocasions "el millor complement que es pot fer a la justícia és la generositat" i això, afegeix, "va ser el que en aquest moment va representar l'indult: un esforç per la convivència, pel diàleg i per la tolerància".

A més, considera que, per part del Govern, va haver-hi el màxim respecte a la sentència que va dictar el Suprem i per això està convençuda que el Tribunal no revocarà els indults concedits pel Govern: "Sincerament és un escenari que no contemplo".

En aquest sentit, creu que la Sala Tercera del Suprem analitzarà, estudiarà i dictarà la resolució que correspongui conformement a dret: "Jo mai temo la resolució dels tribunals perquè les resolucions dels tribunals estan per això".

Així, explica que en un Estat de dret cadascú compleix amb el seu paper, el Govern compleix amb el paper de dictar una resolució, un acord, i després els tribunals valoren aquesta adequació o no. Però també assenyala que "moltes vegades" les resolucions d'un tribunal són anul·lades per tribunals superiors o fins i tot dins d'un mateix tribunal hi ha diferència d'opinions com "s'ha vist en el Tribunal Constitucional amb la recent sentència sobre l'estat d'alarma que hi ha hagut una divisió absoluta, han quedat 6 a 5".

CRÍTICA A les RESOLUCIONS JUDICIALS: SENYAL DE SALUT DEMOCRÀTICA

Això demostra, segons la titular de Defensa, que les qüestions jurídiques sempre són objecte de debat i cal respectar-les i acatar-les encara quan no es comparteixin. Però considera que "la crítica a les resolucions judicials és un senyal de salut democràtica".

En qualsevol cas, Robles insisteix que la decisió del Govern d'indultar als presos del procés es va fer "des de la responsabilitat, pensant que era bona per al diàleg i per a la convivència". I en honor d'aquesta, reclama al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que governi pels 7 milions de catalans perquè "en aquest moment, la majoria de la població de Catalunya no està amb l'independentisme".

Argumenta, en aquest sentit, que quan un arriba al Govern ha de deixar les polítiques partidistes al costat i ha de treballar pensant en el be comú de tots els ciutadans de Catalunya.

"En aquest moment, el més important al meu entendre és que hi ha un clima de retrobament, de diàleg i en aquest clima és en el qual cal treballar, com es treballa amb totes les CCAA", al·lega Robles. L'important, insisteix, és que "no hi hagi enfrontaments" entre independentistes i no independentistes.

Per això, reclama al Govern que valori les prioritats dels ciutadans i recorda que ara "són molt clares": la recuperació econòmica, que ningú es quedi enrere i vèncer a la pandèmia portant fins al final el procés de vacunació.

"Si els polítics volen posar el focus en altres prioritats diferents no estaran donant resposta a aquestes exigències de la ciutadania", al·lega Margarita Robles en ser preguntada per les afirmacions d'Aragonès que manté les aspiracions independentistes encara que hi hagi traspàs de competències a través de la Comissió Bilateral amb el Govern.

En ser preguntada per la possibilitat que es negociï un nou Estatut per a Catalunya, Robles assenyala que "quan el procés de recuperació econòmica estigui en marxa i el tema de la pandèmia estigui més avançat, llavors es pot parlar de moltes coses".

REBUTJA QUE HI HAGI XANTATGE Al GOVERN PER PNB I INDEPENDENTISTES

Margarita Robles també rebutja que tant el PNB com els independentistes estiguin sotmetent al Govern a un "xantatge" amb les seves demandes de traspassos de competències i inversions: "No estic d'acord en absolut".

En la seva opinió, l'Executiu de Sánchez està governant "pensant en tots els espanyols" i per això creu que en moments de crisis, com ara, s'haurien de deixar a un costat les polítiques partidistes. De fet, vol posar en valor el procés de "cogovernança" que s'ha produït amb les CCAA durant la pandèmia.

REFORMA DE REBEL·LIÓ, NO ÉS UNA NECESSITAT

Sobre la possibilitat que es reformin el delicte de sedició o el de rebel·lió, la ministra de Defensa precisa que ha d'haver-hi un "consens ampli i important" en aquesta matèria i solament quan això passi s'hauria de procedir a la reforma del Codi Penal.

Assenyala que ella no és partidària de "pegats" en funció d'una situació concreta, sinó que les reformes han de respondre una necessitat social. Així, explica que el delicte de rebel·lió "es produeix una vegada cada 40 o cada 50 anys" pel que no considera que la seva reforma "sigui una necessitat, en aquest moment, si no respon un consens parlamentari ampli en aquesta matèria".

I en aquest consens necessari inclou el Partit Popular perquè es tracta d'una política d'Estat. En aquest punt, precisa que és una defensora de les polítiques d'Estat en matèries com política exterior, defensa, justícia o els fons de recuperació europeus.

Robles explica que en els viatges que ha realitzat com a ministra de Defensa ha comprovat que a l'exterior es té un "bon concepte d'Espanya" com un país "seriós, fiable i responsable". I creu que dins d'aquest país s'hauria de fer un esforç per "augmentar" l'autoestima.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés