Actualitzat 26/12/2019 12:08:40 +00:00 CET

Robles assegura que l'Advocacia té fins al dia 2 per fer l'escrit sobre Junqueras

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, en una imatge d'arxiu.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Diu a la fiscalia "amb el màxim respecte" que "la prudència en la presentació d'escrits" és molt important

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Defensa i Afers Exteriors en funcions, Margarita Robles, ha assenyalat aquest dijous que fins al dia 2 de gener no finalitza el termini perquè l'Advocacia de l'Estat presenti el seu escrit sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) pel que fa a la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i ha reconegut que no entén per què tothom té tanta pressa.

En una entrevista a la Cadena Ser, que ha recollit Europa Press, Robles, magistrada de professió, ha volgut donar un cop de mà a l'Advocacia de l'Estat i ha defensat que es tracta d'un procés judicial "complicat" que requereix "prudència" i "respecte".

Les negociacions entre ERC i el PSOE estan ara mateix paralitzades, després que els independentistes afirmessin dijous passat que no es tornarien a asseure amb el Govern central fins que l'Advocacia de l'Estat es pronunciés sobre Junqueras.

"Tothom té molta pressa. No sé gaire bé per què, perquè el termini per presentar recursos que ha donat el Tribunal Suprem, no el Govern espanyol, és un termini de cinc dies", ha defensat Robles.

"ELS TERMINIS PODEN APURAR-SE FINS AL FINAL"

En aquest sentit, Robles ha insistit que "el termini finalitza el dia 2" i ha avisat, "com a jurista" que és, que "els terminis poden apurar-se fins al final". "Que tothom tingui la màxima consciència que el Govern central té el màxim respecte a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat", ha postil·lat.

"La prudència en el món del dret a l'hora d'estudiar les coses és molt valorable. Amb el màxim respecte a la Fiscalia, jo crec que la prudència en la presentació d'escrits en l'àmbit del dret és molt important", ha recalcat.

A més a més, ha assegurat que no hi ha cap "explicació política" al fet que l'Advocacia encara no s'hagi pronunciat, i ha insistit que els procediments judicials com aquest són complicats i que "la prudència és molt recomanable".

Segons Robles, a ERC també saben que "els procediments judicials no tenen res a veure amb els procediments polítics", perquè tenen en el seu àmbit "juristes importants". "Deixem que els procediments judicials segueixin el seu curs. Màxim respecte al Tribunal Suprem, i sens dubte a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat", ha remarcat.

Així mateix, ha volgut recordar que va ser el Tribunal Suprem qui va plantejar al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) una qüestió prejudicial sobre la situació de Junqueras perquè tenia "seriosos dubtes", i qui ara ha donat cinc dies hàbils de termini a les parts perquè presentin les seves al·legacions.

APEL·LA A LA "RESPONSABILITAT" D'ERC

D'altra banda, en ser preguntada per l'estat de les negociacions del PSOE amb ERC, Robles no ha volgut donar detalls sobre aquesta qüestió i s'ha centrat a demanar "responsabilitat" als independentistes.

"ERC el que ha de fer és adonar-se que té una responsabilitat amb els ciutadans d'aquest país i de Catalunya també", ha reclamat. "Tots hem de fer un esforç i pensar en els ciutadans i en polítiques que afavoreixin la igualtat. Això és un assumpte que ens implica a tots", ha insistit.

Sobre si es fia dels independentistes, Robles s'ha limitat a afirmar que "ERC haurà de complir amb l'obligació de pensar sempre en els ciutadans d'Espanya, de Catalunya i d'Europa".

"NO COMPARTEIXO LES POSICIONS DELS INDEPENDENTISTES"

"Em fio dels qui tenen un compromís pensant en els ciutadans. No comparteixo les posicions dels independentistes però crec que hem de fer un esforç perquè hi hagi diàleg", ha postil·lat, en ser preguntada una altra vegada si es fia d'ERC.

En tot cas, Robles ha insistit que el més "important" és que "hi hagi discreció" i tenir clar que l'aposta del Govern central en funcions "serà sempre una defensa de les institucions d'Espanya".

En aquest sentit, ha criticat que "resulta inconcebible" que els partits que diuen que "estimen a Espanya" anteposin, al seu parer, els seus "interessos purament electorals i partidistes" als interessos d'Espanya, en no permetre que es formi govern. "Hi ha partits com el PP que estan més pendents de mirar si l'hegemonia de la dreta la té Vox o ells i no pensen en Espanya", ha sentenciat.

Sobre la data de la investidura del president espanyol en funcions Pedro Sánchez, la ministra ha assegurat que desconeix quan pot produir-se, i ha assegurat que és una decisió que correspon prendre al Congrés.