Publicat 29/11/2015 16:24:58 +01:00CET

Rivera promet prioritzar economia i educació per reformar Espanya "per a una generació"

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El candidat de C's a les eleccions generals, Albert Rivera, ha presentat aquest diumenge el seu programa prometent emprendre les seves prioritats econòmiques i educatives des del primer dia per treballar alhora les polítiques a curt i a llarg termini, amb la finalitat de reformar Espanya "per a una generació sencera".

"Valors, regeneració democràtica i política econòmica i social", ha dit per resumir el seu programa electoral, que ha presentat aquest diumenge a Barcelona juntament amb noms destacats de C's, com Inés Arrimadas, Juan Carlos Girauta, Carolina Punset, Carina Mejías, Matías Alonso i Carlos Carrizosa.

Rivera ha dit que per aconseguir tot el que és necessari per canviar Espanya "no hi ha sorpreses: s'ha d'invertir temps, diners i prioritats perquè un país sigui així".

Ha destacat els punts del programa econòmic que aborden l'atur, un complement salarial per als treballadors amb sous més baixos, la innovació i els treballadors autònoms, i els ha defensat per la repercussió social que poden tenir: "Que la classe mitjana i treballadora torni a ser el miracle espanyol".

Tot i que considera urgents les polítiques econòmiques, promet "donar la mateixa importància al que és urgent i al que és important": per això, ha dit que a Espanya no li basta amb polítiques econòmiques d'aplicació immediata, sinó que ha de pensar des del primer moment en polítiques a llarg termini tot i que no tinguin el mateix rèdit electoral que la gestió econòmica.

Sobre totes aquestes polítiques a llarg termini ha destacat l'educació perquè hi veu un efecte transversal en tots els àmbits de la vida: "No dóna vots a curt termini però tant em fa. No hem vingut aquí pels vots. Hem vingut a canviar Espanya".

Plantejarà un pacte sobre l'educació, perquè canviar el model educatiu pot canviar el model econòmic, així que ofereix abordar tota l'educació, des de la de 0-3 anys fins a l'FP i el coneixement de l'anglès, i després continuar en l'educació continuada en les empreses, perquè no hi hagi aturats de llarga durada.

El líder de C's promet una educació pública de qualitat per a tots, perquè la formació no depengui dels diners dels pares, i perquè sigui una palanca de canvi disponible per a tots: "Que qualsevol pugui arribar on es proposa: aquesta és la clau de l'educació".

Ha evocat amb certa enveja el que un dia va veure a la porta d'un col·legi del sud de França --"el que Artur Mas denominaria la Catalunya Nord", ha ironitzat, aixecant aplaudiments entre el públic--: va veure la pancarta 'Llibertat, igualtat, fraternitat' i una bandera francesa.

"I alguns encara se sorprenen de la unitat" de França després dels atemptats jihadistes de París, ha afegit.

"LES AUTONOMIES TAMBÉ SÓN ESTAT"

Rivera ha parlat aleshores de la necessitat de reformar Espanya mantenint-la unida: "Això no va de preguntar-se cada dia qui som. Això va de què volem ser".

En parlar de Catalunya, ha acusat els independentistes de justificar amb lleugeresa el referèndum que demanen sobre el futur de Catalunya: "És només un referèndum, diuen alguns. Ja, però no és per canviar una autovia; és per carregar-se Espanya", frase que ha provocat molts aplaudiments.

PP I PSOE HAN DONAT PODER A L'INDEPENDENTISME

El candidat ha aconseguit més aplaudiments quan ha advertit als dos grans partits que "la solució no és donar-li la batuta d'Espanya als qui volen trencar Espanya, que és el que han fet PP i PSOE durant 30 anys".

Tot i això, ha avisat que Catalunya no és l'única raó per la qual s'ha de replantejar la unitat d'Espanya, sinó que tots els ciutadans han de tenir bona consciència d'aquesta unitat, i "no hi pot haver cap poblet d'Espanya que no tingui" aquesta consciència.

Així, ha destacat dos objectius: que les autonomies tinguin consciència que "també són Estat", i que tots els espanyols compleixin tota la llei, impostos inclosos.

Però ha assegurat que, per això, l'administració ha de complir amb la seva feina, perquè "la gent paga impostos tranquil·lament quan té bons serveis", com passa als països moderns que molts partits solen posar com a exemple.

Així i tot, Rivera ha destacat que C's proposa un pla contra frau fiscal, a més d'un estatut del contribuent.