Publicat 5/10/2019 17:08:25 +02:00CET

Rivera aixeca el veto al PSOE i promet arribar a acords per evitar el bloqueig si no hi ha majoria de dretes

El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, en un acte de precampanya a Madrid.
CIUDADANOS

Intentarà convèncer Sanchez de "que torni al constitucionalisme" i impulsi al costat de Ciudadanos una sèrie de reformes

MADRID, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de Ciudadanos, Albert Rivera, ha reiterat aquest dissabte que s'adreçarà al líder del PP, Pablo Casado, després de les eleccions del 10 de novembre si compten amb una majoria parlamentària que els permeti formar govern. Però si això no és possible, ha promès que contactarà amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per impulsar junts una sèrie de reformes i evitar així un nou bloqueig polític.

En un acte electoral a Madrid amb el lema 'Espanya en marxa' i sense el logotip de Ciudadanos, Rivera ha aixecat el veto a Sánchez argumentant que cal superar la paràlisi i la falta d'acords posterior als anteriors comicis generals, i que la política "ha de ser útil una altra vegada".

Tots els partits han de "recapacitar", tant "els que van bloquejar" la formació d'un nou Executiu -entre els quals inclou el PSOE--, com "els que intentem treure el país del bloqueig"; ara "cal mullar-se", ha afirmat.

El líder de la formació taronja ha deixat clar que la seva primera opció serà pactar amb el PP i que, si els resultats electorals ho permeten, cercarà formar un govern de coalició "en un mes". Però en aquesta ocasió, i com a novetat en la postura de Cs després de les eleccions del 28 d'abril, també s'ha referit al PSOE.

"Em comprometo a convèncer el PSOE que rectifiqui, que torni al constitucionalisme, al consens i als grans pactes d'Estat, que torni a seure amb nosaltres per recolzar o per liderar, depenent del que diguin els espanyols, aquestes reformes", ha dit després d'enumerar deu reformes prioritàries per Cs.

CIUDADANOS ES COMPROMET A EVITAR ALTRES ELECCIONS

En aquest sentit, ha indicat que el seu desig és ser president, però que si no ho pot ser, el seu compromís de pactar "segueix vigent". "Si els espanyols decideixen que Pedro Sánchez, el PSOE o qui sigui estigui al govern i ens envien a l'oposició", "recolzaré i liderarem totes aquestes reformes encara que no governem", ha recalcat enmig d'una gran ovació dels càrrecs públics i orgànics de Cs congregats en l'auditori.

"Em comprometo amb això a engegar Espanya i, per tant, al fet que no hi hagi més eleccions", ha afegit, defensant que "no val només demanar diàleg quan s'és president", sinó que també cal oferir-lo des de l'oposició. Per això, ha instat als altres candidats a la Moncloa a avançar també "què faran si no poden governar".

Rivera ha assenyalat que el 10 de novembre ha de ser "el tret del desbloqueig polític i de les grans reformes" que necessita Espanya, superant "la dicotomia d'esquerra i dreta" i fent que els partits "constitucionalistes" deixin a un costat els "sectarismes" i treballin junts.

DEU PRIORITATS PER LA PROPERA LEGISLATURA

El president de Ciudadanos ha detallat les deu prioritats que defensarà el seu partit en la propera legislatura, la primera de les quals és recolzar les famílies i fomentar la natalitat amb mesures per la conciliació de la vida laboral i personal.

Així mateix, ha insistit en la importància d'aconseguir un pacte nacional per l'educació perquè hi hagi "un sistema educatiu, no 17" --un per cada comunitat autònoma--, de protegir la sanitat pública i establir una targeta sanitària única per tota Espanya i d'aconseguir un acord d'Estat contra la despoblació.

El cinquè punt esmentat per Rivera és la regeneració i la lluita contra la corrupció, la qual cosa implica acabar amb els aforaments polítics i amb els "endollats", i el sisè és abaixar els impostos i suprimir tributs com l'impost de successions i donacions.

Després d'afirmar que alguns partits són "addictes als impostos" i es neguen a tancar "quiosquets polítics" i suprimir duplicitats i llocs d'assessors a les Administracions Públiques, ha advertit: "No se'ls hi posa més la mà a la butxaca als ciutadans".

El líder de la formació taronja també ha advocat per "unes pensions dignes garantides i actualitzades", per un "pla nacional contra la precarietat", tant en l'àmbit laboral com en l'accés a l'habitatge, i per canviar la llei electoral per desbloquejar les llistes i exigir almenys un 3% dels vots a nivell nacional per entrar al Congrés.

NO ES DEFENSA LA CONSTITUCIÓ "AMB ESLÒGANS D'ÚLTIMA HORA"

L'últim punt del decàleg de prioritats de Ciudadanos és treballar per "l'unió, la llibertat i la igualtat" en una Espanya amb diversitat però sense "privilegis" per cap territori. "No pot haver-hi diferències davant la llei" i "cap polític arbitrari i colpista pot menyscabar les nostres llibertats i drets", ha dit Rivera en al·lusió als partits independentistes catalans.

Però defensar la Constitució i la igualtat entre els espanyols "no es fa amb eslògans d'última hora com 'Ara Espanya'" --el lema del PSOE pel 10-N--, "ni amb demoscopia, ni amb girs", es fa "posant sobre la taula tot allò que ens uneix" i evitant que "els polítics independentistes manin al nostre país", ha advertit.

Al fil d'això, Rivera ha demanat a Sánchez i al PSC que dilluns vinent recolzin la moció de censura de Ciudadanos contra el president de la Generalitat per "dir prou al Le Pen de la política espanyola", com va denominar Sánchez a Quim Torra. Els socialistes han dit que s'abstindran, però el seu suport tampoc garantiria que la moció prosperés.

També ha instat el PSOE al fet que "canviï d'aliats" i trenqui els seus pactes amb partits nacionalistes a Navarra, amb la Diputació de Barcelona i amb ajuntaments catalans.

OPOSICIÓ I GOVERN "REMANT EN LA MATEIXA ADREÇA"

El president de Cs s'ha mostrat convençut que tots aquests acords que planteja, que requereixen d'àmplies majories polítiques, es poden aconseguir, com es van aconseguir els Pactes de la Moncloa, el Pacte de Toledo o el pacte antiterrorista.

Però creu que per a això es necessita "generositat" i deixar a un costat les sigles dels partits i els noms dels polítics que ocuparan els diferents càrrecs, així com escoltar a la societat civil i comptar amb ella. "No és un govern, no és una oposició, és un govern i una oposició i un país treballant i remant en la mateixa direcció", ha destacat.