Publicat 8/2/2019 16:45:04CET

Ribó critica les opinions de diverses autoritats eclesiàstiques "minimitzant el fenomen" d'abusos a menors

EUROPA PRESS

El Síndic obre una investigació sobre casos en institucions catòliques

BARCELONA, 8 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest divendres les "opinions donades per autoritats eclesiàstiques minimitzant el fenomen" dels abusos sexuals a menors, la qual cosa, ha dit, cal rebutjar frontalment i aplicar la tolerància zero.

També ha lamentat que "les respostes de l'Església han estat poc transparents" davant d'aquests casos, segons ha dit en una roda de premsa, amb l'adjunta per la defensa dels drets de nens i adolescents, Maria Jesús Larios.

Ribó ha fet aquestes declaracions després dels casos de presumptes abusos sexuals a menors que, entre d'altres, afecten el Monestir de Montserrat i que l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, afirmés, sobre uns presumptes abusos sexuals a menors de dos rectors d'Arbeca (Lleida) i Constantí (Tarragona): "Han pogut cometre els seus errors, però no són tan greus com per poder dir que han de ser secularitzats, de cap manera".

Ribó ha explicat que el Síndic de Greuges ha iniciat una investigació específica d'abusos sexuals a menors en institucions catòliques i ha demanat "la plena coresponsabilització" de totes les administracions, entitats civils i religioses.

"Farem una investigació obrint totes les portes i canals", ha afegit, i ha insistit que qualsevol persona pot dirigir-se al Síndic i ha dit que crearan una comissió d'experts que assessorarà els investigadors i també proposarà mesures de reparació a les víctimes.

"RESPONSABILITATS EN TOTS ELS ORDRES"

Ha apostat per "exigir responsabilitats en tots els ordres", sigui el canònic --en el qual la institució no pot entrar, segons ha dit--, el penal o el de protecció de drets i garanties, és a dir, de caràcter institucional i administratiu.

Ha exigit l'assumpció de responsabilitats "dels qui han estat responsables de possibles abusos i els qui han estat possibles encobridors", i ha detallat que aquest dijous es van reunir amb l'Abadia de Montserrat, i que van rebre una resposta positiva de disposició a col·laborar.

Larios ha detallat que al Govern català i als departaments implicats, i a entitats catòliques com l'Abadia i les conferències episcopals catalanes els han demanat dades com el nombre de menors atesos, els casos que hagin conegut i les actuacions dutes a terme per detectar més casos.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.