Publicat 4/2/2019 15:23:21CET

Ribera sospita que el conflicte amb la banca pel Castor "acabarà judicialitzat"

El president d'Enagás i de Funseam, Antonio Llardén, i la ministra per a la Tran
EUROPA PRESS

El Govern central se centrar ara en el tapament definitiu i en el progressiu desmantellament

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

La ministra per a la Transició Ecolgica, Teresa Ribera, ha sostingut aquest dilluns que el conflicte amb el Santander, CaixaBank i Bankia pel Castor sospita que "acabar judicialitzat" per la complexitat jurídica del cas.

Així s'ha pronunciat aquest dilluns la ministra, després d'inaugurar el VII Simposi Empresarial Internacional 'Transformació digital', sobre la demanda de les tres entitats financeres contra l'Estat pels 1.350 milions d'euros que van aportar per al tancament del magatzem submarí de gas Castor.

"Atesa la complexitat jurídica d'aquests moments, amb la sentncia del Tribunal Constitucional, amb les sentncies del Tribunal Suprem, amb la dificultat per poder-ne abordar la recuperació, sospito que acabar judicialitzat", ha assenyalat.

En el recurs, presentat el passat 4 de gener davant de l'alt tribunal, sollicitaven la devolució de la quantitat finanada que encara no s'ha recuperat més els danys causats per aquesta inversió, que van dur a terme en fer-se crrec del deute per abonar la indemnització pel tancament del magatzem a la societat promotora Escal-UGS, en qu hi participa ACS.

Ribera ha explicat que en aquests moments el Govern espanyol se centra en la primera fase del tapament definitiu del magatzem: "En els propers anys, no necessitarem més capacitat d'emmagatzematge i no es necessita aquest emplaament".

"La primera decisió és dir públicament que passa a la histria, i la segona, evidentment, és garantir amb la mxima seguretat un procés progressiu de desmantellament", ha afegit.

APAGADA NUCLEAR

Sobre l'apagada nuclear, que el ministeri va abordar la setmana passada amb les tres grans elctriques --Endesa, Iberdrola i Naturgy--, Ribera ha assenyalat que el desmantellament de les centrals ha de ser solvent i slid amb un calendari ordenat sense anades i tornades que generin "incerteses".

"Va ser una reunió interessant, no ser l'última ni amb ells ni amb altres actors. El missatge va ser clar i conciliador", ha sostingut, i ha afegit que el Govern central no és qui ha de dir quan es tanquen les plantes, perqu aix és una decisió que ha de prendre cada central, segons la ministra.

Quan li han preguntat per un hipottic increment de la taxa a les elctriques si falten diners per desmantellar les nuclears, Ribera ha sostingut que Enresa és qui s'ha de pronunciar sobre aquesta qüestió, sobre "com fer un plantejament de seguretat de gestió de residus radioactius que repassi tots els elements d'aquesta seguretat, incloent la disponibilitat de recursos financers per actuar amb seguretat".

La ministra ha participat en la sessió inaugural del VII Simposi Empresarial Internacional, que sota el títol 'Transformació digital i sector energtic' i durant aquest dilluns aborda l'estat del procés de la digitalització en els sistemes energtics, celebrat per Funseam.

La ministra, que ha intervingut després del president del Club Espanyol de l'Energia i de Viesgo, Miguel Antoñanzas, ha assenyalat que l'objectiu és que Espanya redueixi les emissions en un 20% el 2030 pel que fa a les registrades el 1990 perqu és l'únic escenari que permetria arribar a les zero emissions el 2050: "Són 37 punts en poc més d'una dcada".