Actualitzat 04/02/2019 17:25

Ribera sospita que el conflicte amb la banca pel Castor "acabarà judicialitzat"

El president d'Enagás i de Funseam, Antonio Llardén, i la ministra per a la Tran
EUROPA PRESS

El Govern central se centrarà ara en el tapament definitiu i en el progressiu desmantellament

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha sostingut aquest dilluns que el conflicte amb el Santander, CaixaBank i Bankia pel Castor sospita que "acabarà judicialitzat" per la complexitat jurídica del cas.

Així s'ha pronunciat aquest dilluns la ministra, després d'inaugurar el VII Simposi Empresarial Internacional 'Transformació digital', sobre la demanda de les tres entitats financeres contra l'Estat pels 1.350 milions d'euros que van aportar per al tancament del magatzem submarí de gas Castor.

"Atesa la complexitat jurídica d'aquests moments, amb la sentència del Tribunal Constitucional, amb les sentències del Tribunal Suprem, amb la dificultat per poder-ne abordar la recuperació, sospito que acabarà judicialitzat", ha assenyalat.

En el recurs, presentat el passat 4 de gener davant de l'alt tribunal, sol·licitaven la devolució de la quantitat finançada que encara no s'ha recuperat més els danys causats per aquesta inversió, que van dur a terme en fer-se càrrec del deute per abonar la indemnització pel tancament del magatzem a la societat promotora Escal-UGS, en què hi participa ACS.

Ribera ha explicat que en aquests moments el Govern espanyol se centra en la primera fase del tapament definitiu del magatzem: "En els propers anys, no necessitarem més capacitat d'emmagatzematge i no es necessita aquest emplaçament".

"La primera decisió és dir públicament que passa a la història, i la segona, evidentment, és garantir amb la màxima seguretat un procés progressiu de desmantellament", ha afegit.

APAGADA NUCLEAR

Sobre l'apagada nuclear, que el ministeri va abordar la setmana passada amb les tres grans elèctriques --Endesa, Iberdrola i Naturgy--, Ribera ha assenyalat que el desmantellament de les centrals ha de ser solvent i sòlid amb un calendari ordenat sense anades i tornades que generin "incerteses".

"Va ser una reunió interessant, no serà l'última ni amb ells ni amb altres actors. El missatge va ser clar i conciliador", ha sostingut, i ha afegit que el Govern central no és qui ha de dir quan es tanquen les plantes, perquè això és una decisió que ha de prendre cada central, segons la ministra.

Quan li han preguntat per un hipotètic increment de la taxa a les elèctriques si falten diners per desmantellar les nuclears, Ribera ha sostingut que Enresa és qui s'ha de pronunciar sobre aquesta qüestió, sobre "com fer un plantejament de seguretat de gestió de residus radioactius que repassi tots els elements d'aquesta seguretat, incloent la disponibilitat de recursos financers per actuar amb seguretat".

La ministra ha participat en la sessió inaugural del VII Simposi Empresarial Internacional, que sota el títol 'Transformació digital i sector energètic' i durant aquest dilluns aborda l'estat del procés de la digitalització en els sistemes energètics, celebrat per Funseam.

La ministra, que ha intervingut després del president del Club Espanyol de l'Energia i de Viesgo, Miguel Antoñanzas, ha assenyalat que l'objectiu és que Espanya redueixi les emissions en un 20% el 2030 pel que fa a les registrades el 1990 perquè és l'únic escenari que permetria arribar a les zero emissions el 2050: "Són 37 punts en poc més d'una dècada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés