Publicat 21/07/2021 11:38

Ribera assegura al Congrés que ja ha plantejat a la UE canvis en el disseny del mercat elctric

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecolgica i el Repte Demogrfic, Teresa Ribera, al Congrés
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta per a la Transició Ecolgica i el Repte Demogrfic, Teresa Ribera, ha esgrimit aquest dimecres al Congrés que l'actual disseny del mercat elctric respon a directrius europees i que ja ha plantejat per carta a la Comissió Europea la necessitat de fer-hi canvis.

Durant la seva intervenció per defensar el decret llei que rebaixa de manera temporal l'IVA en la factura de la llum al 10% i suspn l'impost de generació que paguen les elctriques, Ribera ha assegurat que no troba "adequat" en la situació actual el disseny d'aquest mercat marginalista, que no permet aprofitar el descens dels costos de generació d'electricitat amb energies més barates.

I és que malgrat que els costos de generació d'energies renovables o centrals més amortitzades com les nuclears o hidroelctriques siguin més baixos, el preu de mercat s'acaba situant en la tecnologia més cara.

La ministra competent en matria energtica ha reconegut que aquesta tendncia a l'ala dels preus sembla que es mantidr els prxims mesos. Aquest dimecres s'assoleixen mxims histrics en el preu mitj majorista, que supera els 106 euros per megavat hora (MWh). "Per aix, s'han s'impulsar totes les mesures que estiguin al nostre abast per mitigar l'impacte regressiu d'aquests preus", ha defensat.

ABARATIR LA LLUM

Ribera ha assenyalat que el preu del gas s'ha encarit un 10% en amb prou feines set dies, en una escalada d'mbit global vinculada a la recuperació i a l'increment de la demanda d'aquests mesos. També els preus de drets de CO2 que, ha dit, ha de ser un "instrument facilitador" per al canvi d'inversions, i "no pas una guillotina per als consumidors", cosa que també que s'ha d'abordar en el debat comunitari.

La vicepresidenta tercera ha defensat un "debat profund sobre el funcionament del mercat actual" a la UE, i també altres mesures projectades --una destinada a compensar part dels beneficis de la nuclear i la hidroelctrica i una altra perqu les elctriques assumeixin el cost del desenvolupament de les renovables--, per ha reconegut que "totes aquestes circumstncies poden tardar".

Per aix, ha defensat buscar "fórmules que alleugin" el consumidor d'aquesta escalada alcista i "exhaurir tot el marge de regulació domstica per evitar aquest impacte en els ciutadans" i "treballar en tots els marges disponibles", a saber, "funcionament del mercat, crrecs i peatges i fiscalitat" per a "un repartiment més equitatiu dels costos del sistema".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés